Bananele au efecte benefice asupra sănătății, fiind incluse frecvent în dietă datorită numeroaselor proprietăți terapeutice. Este, însă, indicat să mâncăm banane atunci când suferim de constipație? În ce măsură bananele pot agrava sau îmbunătăți anumite probleme digestive?
În ultimii ani, bananele au devenit subiectul unor speculații și dezbateri, mai mult sau mai puțin bazate științific, legate de efectul lor asupra constipației. Această problemă digestivă se caracterizează prin mișcări neregulate ale intestinului și scaune dure, greu de eliminat. Există multe cauze ale constipației, de la o dietă săracă în fibre, până la lipsa mișcării. Așa că, în timp ce unii susțin că bananele provoacă constipație, alții spun că, din contră, ajută la prevenirea acesteia.
Sunt bogate în fibre. Creșterea aportului de fibre poate ajuta la ameliorarea constipației
Bananele sunt o gustare incredibil de sănătoasă. Bogate în vitamine și minerale importante, bananele sunt relativ bogate în fibre, o banană medie conținând aproximativ 3,1 grame din acest nutrient. Fibrele sunt recomandate adesea de medici pentru a ajuta la prevenirea și ameliorarea constipației. Există două tipuri principale de fibre alimentare, solubile și insolubile. Fibrele solubile absorb apa, ajutând scaunele să devină mari și moi. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea mișcării scaunelor prin tractul digestiv.
Multe alimente vegetale sunt bogate în fibre solubile, cum ar fi fructele, broccoli, morcovii, ovăzul și fasolea. Alimentele bogate în fibre insolubile includ tărâțe de grâu, fasolea și cerealele integrale. Fibrele insolubile oferă de obicei volum și ajută la stimularea activității intestinale. Cu toate acestea, tărâțele de grâu măcinate pot agrava o problemă precum constipația. Bananele oferă atât fibre solubile, cât și insolubile. În majoritatea cazurilor, creșterea aportului de fibre poate ajuta la ameliorarea constipației.
Fibrele în exces pot provoca probleme digestive
Un alt pericol este că fibrele în exces pot provoca probleme digestive. Cantitatea moderată de fibre este bună pentru digestie. Consumul de cantități mari de fibre poate duce la crampe abdominale, gaze și balonare. În plus, fibrele în exces pot interfera cu absorbția mineralelor precum calciul și fierul.
Bananele verzi au un conținut ridicat de amidon rezistent
Amidonul rezistent este un carbohidrat complex, cu proprietăți asemănătoare fibrelor. Carbohidrații dintr-o banană verde sunt alcătuiți, în mare parte, din amidon. Amidonul reprezintă până la 70-80% din greutatea uscată a unei banane necoapte. O mare parte din acesta este amidon rezistent. Pe măsură ce o banană se coace, cantitatea de amidon și de amidon rezistent scade, după ce acesta este transformat în alte tipuri de carbohidrați. Amidonul rezistent funcționează precum fibrele alimentare, ajutând la combaterea constipației.
Un studiu din 2019 a constatat că hrănirea șoarecilor cu amidon rezistent din banane a accelerat mișcarea scaunelor prin intestine. Cu toate acestea, studiile pe oameni au arătat rezultate neconcldente. O revizuire a studiilor a constatat că amidonul rezistent are un efect pozitiv asupra funcției intestinale la adulții sănătoși. Cercetătorii au observat îmbunătățiri ale unor markeri ai sănătății intestinului.