Iată care sunt cele mai importante șapte lucruri care au loc în corpul nostru atunci când bem zilnic mai mult de o ceașcă de cafea, potrivit Parade.com.
Consumul excesiv de cafea poate avea efecte nedorite și chiar urmări periculoase. De aceea, se recomandă limitarea consumului la cel mult trei cești zilnic. În primul rând, cafeina este un stimulent care „afectează” sistemul nervos central și poate provoca diferite reacții adverse.
La unele persoane, cafeaua poate irita mucoasa gastrică, crește anxietatea, favorizează insomnia și irascibilitatea. Dar, în timp ce anumiți iritanți pot face stomacul mai vulnerabil la acid gastric și ulcer, mai multe studii au descoperit că nu este cazul cafelei.
Un studiu efectuat pe 8.000 de oameni din Japonia nu a găsit nicio asociere semnificativă între consumul de cafea și apariția ulcerului.
Ce se întâmplă în organism când bem mai multe cești de cafea
În primul rând, dacă bem mai mult de cinci căni de cafea pe zi sau mai mult de 400 de mg, înseamnă că începem să exagerăm puțin cu cafeaua, conform Food and Drug Administration (FDA).
Cu excepția cazului în care sunteți mai sensibili la cofeină (așa cum sunt mulți oameni), probabil veți obține destul de multe beneficii dacă beți zilnic mai puțin de 400 mg de cafea, dar există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont.
Niveluri de vigilență, concentrare și energie îmbunătățite
Cofeina oferă, într-adevăr, un „impuls”. „Cofeina este un stimulent chimic, care blochează receptorii din creier care provoacă oboseală”, spune medicul nutriționist Roxana Ehsani, din Miami, Florida.
„Acționează pentru a stimula sistemul nervos, ceea ce poate duce la o vigilență crescută, o concentrare îmbunătățită și un nivel mai mare de energie. Acest lucru poate ajuta la creșterea productivității la locul de muncă sau când învățați și îi poate ajuta pe sportivi să-și sporească performanța”, spune el.
Sănătatea ficatului se poate îmbunătăți
Dacă aveți probleme cu ficatul, este bine să beți o ceașcă de cafea suplimentară. „Cafeaua s-a dovedit a avea un efect pozitiv asupra sănătății ficatului, în special pentru persoanele cu hepatită B și C și boală hepatică alcoolică”, spune Kayla Kopp, medic la Centrul pentru Nutriție Umană al Clinicii Cleveland.
S-a demonstrat că ingredientele și compușii din cafea ajută la prevenirea fibrozei hepatice, precum și a acumulării de grăsime corporală. „Un studiu a arătat că asta se poate face consumând mai mult de două căni de cafea zilnic”, menționează aceasta.
Ajută și la hidratare?
În timp ce cofeina este cunoscută ca fiind diuretică, ceștile de cafea pot conta pentru obiectivele de hidratare zilnică, spune Ehsani. „De fapt, cafeaua este necesară în satisfacerea nevoilor zilnice de lichide. Cu toate acestea, nu ar trebui să înlocuiască toate lichidele din dietă”, spune ea.
„Recomandarea este de 2,7 litri pentru femei și 3,7 litri pentru bărbați, conform Academiei Naționale de Științe, Inginerie și Medicină. Cofeina este un diuretic, așa că ne va trimite mai des la baie, dar nu ne va deshidrata, deoarece nu face să pierdem mai mult lichid decât obținem din cafea”, explică ea.
Stimularea metabolismului
Cofeina poate stimula energia și metabolismul. ”Doza de cofeină, la prima oră, poate face diferența între a-ți face sau nu antrenamentul de la sală din ziua respectivă”, afirmă Ehsani.
Cel mai important este totuși să vă concentrați pe un somn de calitate și să nu folosiți cafeaua pentru ”energie artificială”, recomandă ea.