Unele bucăți de carne au mai multe calorii din grăsimi
În general, o friptură are niveluri similare de nutrienți și oferă beneficii pentru sănătate sau unele efecte secundare asociate. De exemplu, unele bucăți de carne au mai multe calorii din grăsimi sau mai multe proteine. Cu circa 20 de grame de proteine la porția de 100 grame, carnea de vită asigură peste jumătate din doza de proteine recomandată zilnic. Proteina de origine animală este una de calitate superioară, care conține toți cei nouă aminoacizi necesari dezvoltării și funcționării optime a organismului.
Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci friptură
Chiar și după ce ați analizat informațiile nutriționale ale unei fripturi, cu greu veți putea spune dacă este sănătoasă sau ar trebui să renunțați la această plăcere de moment. Iată ce beneficii aduce organismului o bucată de friptură, potrivit Eatthis.
Unul dintre cele mai mari beneficii pentru sănătate, indiferent de tipul de carne, îl reprezintă aportul de proteine. Conținutul de proteine variază în funcție de tipul de carne, dar, de exemplu, veți obține aproximativ 24 de grame într-o porție de mușchi de vită, 22 de grame din coastă și 26 de grame din bucata de vrăbioară.
„O bucată de friptură de vită oferă o sursă bună de proteine, crucială pentru creșterea mușchilor și repararea țesuturilor”, spune nutriționistul Lisa Young.
„Conținutul ridicat de proteine reglează apetitul”, explică ea.
De asemenea, friptura de vită este considerată o proteină completă: conține toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur. Multe proteine pe bază de plante sunt proteine incomplete (nu conțin cei nouă aminoacizi), așa că o bucată de friptură poate oferi ceea ce unele proteine, consumate mai ales de de vegetarieni, nu pot.
Fierul este esențial pentru funcționarea optimă a organismului, fiind cel care transportă oxigenul și substanțele nutritive în tot corpul, la organele vitale. Carnea de vită este o sursă importantă de fier – în special de fier hemic, pe care îl găsim doar în alimente din surse de origine animală. Spre deosebire de fierul non-hemic, conținut de legume, fierul din carnea de vită este mult mai ușor absorbit de către organism.
O porție ocazională de friptură de vită vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele de fier, oferind aproximativ 1-5 miligrame per porție.
Seleniul protejează organismul împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi (care pot cauza, printre altele, și cancer), el contribuind la formarea selenoproteinelor.
Seleniul atenuează simptomele artritei, întărește sistemul imunitar, ajută la reglarea funcțiilor tiroidei și protejează organismului împotriva acțiunii nocive a virusurilor și bacteriilor. Potrivit National Institutes of Health, seleniul este necesar pentru a proteja organismul de infecții și stres oxidativ, ajută la sănătatea reproducerii, producerea de ADN și sănătatea glandei tiroide.
Beneficiați de complexul de vitamina B
Alături de nutrienți precum proteinele, fierul, seleniul și zincul, carnea roșie conține majoritatea vitaminelor B de care corpul are nevoie, ajutând la susținerea funcției sănătoase a creierului și la metabolismul energetic.
Friptura de vită conține aproape întreag complexul de vitamine B cu tiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), B6, acid folic (B9) și B12. Tiamina este necesară pentru metabolismul energetic și dezvoltarea creșterii, riboflavina ajută la creșterea celulelor și la producerea de energie, niacina ajută la transformarea alimentelor în energie în interiorul corpului, vitamina B6 este esențială pentru sănătatea creierului și imunitate.
Acidul folic este necesar pentru formarea ADN-ului, iar vitamina B12 ajută cu sănătatea nervilor și celulelor, contribuind, de asemenea, la prevenirea slăbiciunii și epuizării energiei.
„Conținutul de vitamina B12 din friptură este crucial pentru sinteza ADN-ului și producerea de globule roșii”, adaugă Young.