„Piersicile sunt preferatele verii, pentru că sunt dulci, coapte și zemoase”, spune Cara Harbstreet, medic nutriționist. De asemenea, sunt versatile, oferind opțiuni pe tot spectrul de arome, de la dulce la sărat sau ușor iute.
Piersicile sunt cel mai frecvent legate de vară, dar sunt disponibile pe tot parcursul anului. Medicul explică modul în care o piersică pe zi aduce beneficii organismlui, scrie Parade.
1. Ajută să vă hidratați
Hidratarea este esențială pe tot parcursul anului, iar apa nu este singura modalitate de a bea lichide.
„Ca majoritatea fructelor și legumelor, piersicile au un conținut ridicat de apă”, spune Harbstreet. „Dacă te străduiești să te hidratezi sau te-ai plictisit de apa plată, reține că poți obține lichide și din alimente. Acest lucru este util în special în lunile de vară, când probabil transpirați mai mult sau mai des”, adaugă ea.
Cerințele personale de hidratare vor depinde de factori precum sănătatea, vârsta și nivelul de activitate, conform CDC. Afirmația că toată lumea ar trebui să bea opt pahare de apă pe zi este considerată un mit medical. Verificați-vă culoarea urinei pentru a vă asigura că este galben pal – acesta este un semnal că sunteți hidratat.
2. Aveți mai mult potasiu
Acest fruct este plin de vitamine și minerale, inclusiv aproximativ 183 mg de potasiu per piersică.
„Deși piersicile au un conținut mai scăzut de potasiu decât alte fructe și legume obișnuite, cum ar fi cartofii, bananele sau avocado, oferă o cantitate suficientă pentru beneficii generale”, spune Harbstreet. „Potasiul este un electrolit-cheie care ajută la menținerea echilibrului fluidelor. De asemenea, este un instrument util pentru a compensa efectele negative potențiale ale excesului de sodiu,” explică ea.
3. Crește aportul de fibre
Adulții au nevoie, în general, de 21 până la 38 grame de fibre zilnic, în funcție de vârstă și sex.
Piersicile vă vor ajuta să vă simțiți sătul. O piersică conține 2,25 grame de fibre.
„Deși această cantitate nu este suficientă pentru a atinge cantitatea recomandată pentru bărbați sau femei, este bine dacă o piersică face parte din micul dejun sau din gustare”, spune medicul Maddie Pasquariello. „Asociați piersica cu alte ingrediente bogate în fibre pentru a atinge cantitatea zilnică recomandată. Fibrele sunt vitale pentru îmbunătățirea sănătății intestinale și foarte importante pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge și al colesterolului”, subliniază ea.
4. Sunt sățioase
Pe de o parte, sațietatea este un lucru bun. Pe de altă parte, conținutul de fibre și apă poate face o persoană să se simtă umflată și îi poate scădea apetitul pentru alți nutrienți vitali, pe care piersicile nu îi conțin.
„Asigurați-vă că nu vă umpleți doar cu fructe până la punctul în care nu mai mâncați surse mai bogate în grăsimi și proteine sănătoase, care sunt importante pentru sațietate și sănătatea generală”, spune Pasquariello.
5. Probabil vei avea mai multă energie
O piersică poate fi un plus grozav.
„O cană de piersici feliate conține aproximativ 15 grame de carbohidrați, importanți pentru energie și care se digeră rapid”, spune Pasquariello. „Toate alimentele întregi ne oferă energie calorică, dar dacă mănânci o o piersică înainte de un antrenament, s-ar putea să te simți puțin mai plin de energie”, avertizează ea.
6. Sănătate mai bună a pielii
Piersicile nu sunt alimente miraculoase, dar vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea pielii. „Piersicile sunt bogate atât în vitamina C, în vitamina A, antioxidanți care pot oferi beneficii pentru sănătatea pielii sau producția de colagen”, spune Harbstreet.
7. Sistemul imunitar se va îmbunătăți
Pasquariello spune că piersicile conțin unele substanțe nutritive care ajută la menținerea funcționării optime a sistemului imunitar.
„Vitaminele C și A sunt importante pentru imunitate, printre alte beneficii”, spune ea.
Câte piersici ar trebui să mâncăm
„Rareori descurajez pe cineva să mănânce mai multe fructe, mai des”, spune Harbstreet. „De obicei, majoritatea americanilor nu atinge aportul zilnic recomandat de fructe. Dacă țintiți acest obiectiv, ar trebui să mâncați aproximativ trei sau patru piersici medii pe zi”, recomandă ea.