Ce se întâmplă în corpul tău când nu mai consumi alcool?

consum de alcool

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă în corpul tău când nu mai consumi alcool? Ideea de a renunța definitiv la băuturile alcoolice poate fi o experiență transformatoare, oferind o multitudine de beneficii de ordin fizic și mental.

Adesea, la cei care se gândesc să ia o pauză de la consumul de alcool, decizia poate fi dată de dorința de a recâștiga controlul, de a îmbunătăți bunăstarea generală sau a aborda potențialele consecințe negative asociate consumului regulat de alcool.

Poate avea beneficii imediate, cum ar fi evitarea mahmurelii

Renunțarea la alcool poate avea beneficii imediate, cum ar fi evitarea mahmurelii. De asemenea, poate evita disconfortul și oboseala pe care alcoolul le provoacă. Vă veți trezi mai odihnit, fără simptomele tipice de mahmureală care însoțesc consumul excesiv de alcool: dureri de cap, greață și slăbiciune generală

Iată tot ce trebuie să știți despre efectele pe termen scurt și pe termen lung ale renunțării la băuturile alcoolice.

Cât timp rămâne alcoolul în organism

Rata cu care ficatul descompune sau metabolizează alcoolul depinde de mai mulți factori, cum ar fi genele, vârsta și greutatea, de cât de mult alcool ați consumat și ce ați mâncat.

În funcție de aceștia, alcoolul poate rămâne în organism timp de 6-72 de ore, în majoritatea cazurilor. De exemplu, un test de sânge sau salivă poate detecta alcoolul în sânge timp de până la 12 ore. Un test de respirație poate detecta alcoolul timp de 12-24 de ore.

Un test de urină poate detecta alcoolul timp de 12-24 de ore și chiar mai mult de 72 de ore după consumul excesiv de alcool.

Efectele pe termen scurt ale renunțării la alcool

Concentrarea asupra efectelor imediate, pe termen scurt, ale renunțării la alcool poate oferi repere tangibile pe calea pe drumul cel bun.

Iată ce se poate întâmpla atunci când încetați să beți timp de o lună. Important de remarcat: perioada de timp pentru experimentarea acestor efecte poate varia de la un individ la altul.

Prima dată apare sevrajul

În primele trei zile de la ultimul pahar pe care l-ați băut, este posibil să aveți simptome de sevraj. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele de sevraj se vor diminua sau se vor opri până la sfârșitul primei săptămâni, dar pot continua pentru persoanele care obișnuiau să bea foarte mult, arată Health.com.

La o săptămână după ce ați renunțat, s-ar putea să observați că aveți un somn mai bun. După două săptămâni de la renunțarea la alcool, este posibil să începeți să pierdeți în greutate, datorită eliminării caloriilor din băuturile alcoolice.

În a treia săptămână, dacă hipertensiunea arterială reprezintă o problemă, este posibil să observați o scădere a tensiunii arteriale.

Dacă ați ajuns la sfârșitul unei luni fără picătură de alcool pusă în gură, atunci puteți spune că ați avut o realizare uriașă.

Până în acest moment, simptomele de sevraj ar trebui să dispară și este posibil să nu mai aveți anxietate și depresie. În plus, observați îmbunătățiri ale pielii, un somn mai profund și veți fi mai energici.

Simptome comune de sevraj

Dacă consumați alcool în mod regulat, în special în cantități mari, este foarte probabil să aveți simptome de sevraj. Simptomele comune de sevraj pot include următoarele și, de obicei, încep la 8 până la 24 de ore după ultima băutură:

  • Tremuratul mâinilor
  • Transpiraţie
  • Ritmul cardiac, peste 100 de bătăi pe minut
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Dureri de cap
  • Scăderea apetitului
  • Anxietate
  • Iritabilitate
  • Nelinişte
  • Dificultate de a dormi

Beneficiile pe termen lung ale renunțării la alcool

Indivizii care renunță la alcool sunt adesea martorii unor transformări profunde ale sănătății, bunăstării și calității generale a vieții.

Renunțarea la alcool poate îmbunătăți semnificativ performanța școlară și la locul de muncă, permițând creierului să funcționeze optim, fără deficiențe asociate consumului de alcool. Acest lucru ajută la îmbunătățirea concentrării, a abilităților cognitive și a productivității în general.

O minte mai ascuțită poate îmbunătăți procesul de luare a deciziilor în viața personală, cum ar fi prioritizarea timpului în familie, gestionarea finanțelor și asumarea responsabilităților casnice.

Sănătate digestivă mai bună, un sistem imunitar mai bun

Posibil să aveți o bunăstare digestivă îmbunătățită pe măsură ce vă abțineți de la alcool. Iritația pe care alcoolul o provoacă mucoasei stomacului, aducând greață și disconfort, va scădea.

În cazul consumului excesiv de alcool, ficatul și pancreasul se pot inflama, ceea ce duce la probleme digestive. Renunțarea la alcool poate diminua inflamația în aceste organe, îmbunătățind digestia.

De asemenea, renunțând la băuturi veți avea un sistem imunitar mai sănătos.

Renunțarea la băutură nu întărește doar sistemul imunitar, ci devine și un scut împotriva bolilor precum cancerul. Consumul de alcool, chiar și un singur pahar pe zi, este legat de diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de cap și gât, cancerul esofagian, cancerul colorectal, cancerul hepatic și cancerul mamar.