Un consum zilnic de afine ar putea îmbunătăți sănătatea cognitivă și cardiovasculară, susține un alt studiu. Cercetarea confirmă că antocianinele din afine sunt responsabile de îmbunătățirea fluxului sanguin vascular și cerebral, o parte din mecanismele care s-ar afla în spatele funcției cognitive sănătoase, potrivit Eatingwell.

Date nutriționale ale afinelor

Afinele sunt unul dintre deliciile naturii, având beneficii nutriționale, cu multe vitamine și antioxidanți. O cană de afine (150 de grame) conține următoarele, conform USDA:

  • Calorii: 86;
  • Carbohidrați totale: 22 g;
  • Fibre alimentare: 4 g;
  • Zaharuri totale: 15 g;
  • Proteine: 1 g;
  • Grăsimi totale: 0 g;
  • Grăsimi saturate: 0 g;
  • Sodiu: 2 mg;
  • Potasiu: 116 mg;
  • Vitamina C: 15 mg;
  • Vitamina K: 29 µg;
  • Vitamina A: 5 µg;

Efectele benefice se datorează pigmenților albaștri pe care îi conțin

Cercetătorii cred că efectele benefice ale afinelor se datorează pigmenților albaștri pe care îi conțin, numiți antocianine. O doză zilnică de pulbere de afine a conținut 302 miligrame (mg) de antocianine. Băutura placebo nu conținea așa ceva.

„Antocianinele sunt o clasă de polifenoli. Există aproximativ 8.000 de tipuri diferite de polifenoli care oferă beneficii pentru sănătate. Alte tipuri de alimente cu polifenoli benefici sunt ceaiul verde, broccoli, turmericul și scorțișoara”, a explicat profesorul Michelle Routhenstein.

Antocianinele sunt prezente și în căpșuni, zmeură, struguri roșii și legume violete.

„Există dovezi cu privire la beneficiile altor alimente bogate în antocianine și nu e niciun motiv să credem că acestea nu vor funcționa la fel de bine ca afinele, atâta timp cât cantitatea de antocianine furnizată de aceste alimente este suficientă , iar antocianinele sunt bioaccesibile”.

Fibre, fier, vitamina K și vitamina C

Există o varietate de afine și, chiar dacă sunt mici diferențe între ele, inclusiv dimensiunea, aroma și conținutul de antioxidanți, e bine să știți că indiferent de tipul ales, veți beneficia de fibre, fier, vitamina K și vitamina C.

Risc redus de boli cardiovasculare

O serie de studii au demonstrat că alimentele bogate în antocianine (pigmentul care dă afinelor culoarea mov) sunt asociate cu o reducere a riscului apariției unor boli cardiovasculare. O cercetare recentă a arătat că un consum zilnic de aproximativ o cană de afine reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 15% în rândul populației studiate.

Ajută la tensiune

Într-un studiu care s-a întins pe opt săptămâni, s-a constatat că persoanele cu risc crescut de boli de inimă au experimentat o scădere cu 4-6% a tensiunii arteriale după ce au consumat zilnic afine, timp de opt săptămâni.

Reduc inflamația

Unele dovezi sugerează că afinele ar putea ajuta la combaterea inflamației. Antocianinele sunt antioxidanți cu proprietăți anti-inflamatorii și se găsesc din beșug în afine. Un studiu recent a descoperit că persoanele care au băut zilnic suc de afine au avut îmbunătățiri măsurabile ale biomarkerilor inflamației și ale leziunilor tisulare.

Au un echivalent vegetal al insulinei

Fructele de afin au în compoziţie substanţe antibacteriene şi antiseptice şi, foarte important, și un echivalent vegetal al insulinei. Afinele sunt bogate într-o substanță chimică numită antocianină, care le conferă această culoare mov.  Comercianții vând afine proaspete, congelate sau uscate, iar oamenii le pot găsi și sub formă de gemuri și sucuri.

Ajută sănătatea creierului

Cercetările sugerează că antocianinele pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive. Conform studiilor, copiii cu vârste între 7 și 10 ani au îndeplinit sarcinile cognitive mai bine după ce au consumat un suc de afine sălbatice. Datele au mai arătat că un consum zilnic de afine sălbatice, la adulții în vârstă, timp de șase luni, a ameliorat îmbătrânirea cognitivă, prin îmbunătățirea vitezei de procesare a informațiilor

De asemenea, antocianinele pot scădea inflamația, îmbunătățesc fluxul sanguin și pot crește comunicarea dintre celulele din creier.

Reduc nivelul zahărului din sânge

Studii recente arată că extractul din afine poate fi eficient în scăderea nivelului de zahăr din sânge în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Un alt studiu a descoperit că un consum zilnic de afine duce la creșterea secreției de insulină, sugerând că aceste fructe pot ajuta la ținerea diabetului sub control.