În același timp, fasolea conține puține grăsimi saturate și nu are colesterol. Un alt avantaj? O putem mânca tot anul, la costuri rezonabile.
Ghidul dietetic 2020-2025 pentru americani recomandă consumul, săptămânal, o jumătate de cană de fasole fiartă. Indiferent dacă sunteți sau un consumator de fasole sau căutați mai multe modalități de a le adăuga în dietă, iată ce trebuie să știți.
Tipuri de fasole
Tehnic vorbind, fasolea face parte din familia leguminoaselor, crescând într-o păstaie. Potrivit Departamentului Agriculturii, în Statele Unite sunt cultivate peste 4.000 de tipuri de fasole. Acestea sunt cele mai populare cinci soiuri, conform studiului Frontiers in Nutrition:
- Fasole Pinto
- Fasole neagră
- Fasole roșie
- Fasole Lima
- Năut
Beneficiile fasolei
Combinația magică de proteine și fibre din fasole are multiple beneficii, inclusiv controlul greutății. „Aportul acestor nutrienți în dietă promovează sațietatea și vă ajută să vă simțiți sătul pe perioade mai lungi”, spune Yanni Papanikolaou, cercetător în nutriție.
„Dovezile acumulate sugerează că persoanele care consumă cantități mai mari de proteine și fibre au, de asemenea, un indice de masă corporală (IMC) mai sănătos”, spune el.
Un studiu pe 15.185 de persoane a constatat că, pe parcursul unui deceniu, consumatorii de fasole au câștigat mai puțină greutate și grăsime pe burtă, în comparație cu oamenii care nu au mâncat fasole.
Puteți îmbunătăți sănătatea intestinală
Intestinul conține bacterii care ajută la protejarea împotriva bolilor cronice precum diabet de tip 2, boli de inimă, bolile inflamatorii intestinale și cancer. Dar, pentru a depăși numărul bacteriilor intestinale rele, care cauzează boli, este nevoie de fibre. „Descompunerea fibrelor de către bacteriile bune produce acizi grași cu lanț scurt, despre care s-a demonstrat că ajută la creșterea imunității și reducerea inflamației. Asta înseamnă că fibrele din fasole pot ajuta la prevenirea apariției bolii”, spune Papanikolaou.
Puteți reduce riscul unor boli de inimă
Fasolea ajută la prevenirea bolilor de inimă. De exemplu, fasolea este una dintre cele mai bune surse de fibre solubile, care scade în mod natural colesterolul, arată National Lipid Association. Fasolea este plină de potasiu, care reglează tensiunea arterială, un mineral pe care puțini dintre noi îl consumă suficient, potrivit Institutului Național de Sănătate.
Și mai mulți nutrienți
Fasolea este o modalitate excelentă de a beneficia de multe fibre, potasiu, calciu, acid folic, fier, magneziu și vitamina E, spune Papanikolaou.
Dezavantaje potențiale
”Pe lângă fibre, fasolea conține oligozaharide, un tip de zahăr natural pe care nu-l putem digera complet”, spune Sharon Palmer, specialist în nutriție. Fasolea poate provoca gaze și balonare, dacă sistemul digestiv nu este obișnuit cu ea, spune Palmer. De aceea, este bine să adăugați, treptat, porții mici în dietă pentru a oferi timp intestinului să se adapteze.