Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci în mod regulat semințe de chia. Semințele de chia sunt semințe minuscule, bogate în nutrienți, fibre, proteine, acizi grași omega-3 și antioxidanți.
Profilul lor nutrițional impresionant vine la pachet împreună cu alte multe beneficii pentru sănătate, făcându-le o completare excelentă pentru o dietă echilibrată. Dar ce se întâmplă în corpul tău când mănânci în mod regulat semințe de chia și cât de multe ar trebui să mănânci?
Iată cele mai importante beneficii ale consumului de semințe de chia, potrivit Eatingwell.
Îți pot îmbunătăți digestia
Semințele de chia sunt pline cu fibre alimentare, oferind 10 grame în doar două linguri. Studiile arată că fibrele pot sprijini o digestie sănătoasă prin promovarea mișcărilor intestinale regulate, întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea sănătății intestinale.
Mucilagiul, un tip de fibre care conferă semințelor de chia consistența lor asemănătoare unui gel când sunt înmuiate în apă, poate ajuta la încetinirea digestiei, prevenirea creșterii glicemiei și la creșterea sațietății.
Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre solubile, importante pentru o digestie sănătoasă.
Pot reduce inflamația
Acizii grași omega-3 din semințele de chia includ acidul alfa-linolenic (ALA), despre care cercetările sugerează că oferă beneficii antiinflamatorii. Acizii omega-3 pot ajuta la reducerea inflamației din organism, legată de diferite boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.
Acizii grași omega-3, precum ALA, se găsesc în câteva alimente pe bază de plante, inclusiv în semințele de chia. ALA este antiinflamatoare și este cheia sănătății sistemului nervos.
Pot reduce riscul de boli cronice
Semințele de chia sunt bogate în antioxidanți care protejează organismul de stresul oxidativ și daunele cauzate de radicalii liberi. Cercetările au arătat că reducerea stresului oxidativ poate reduce riscul de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, afecțiuni neurodegenerative și cancer
Semințele de chia conțin diverși antioxidanți, inclusiv polifenoli. Acești antioxidanți elimină radicalii liberi și reduc stresul oxidativ. Antioxidanții din dietă sunt o componentă importantă a prevenirii bolilor.
Pot îmbunătăți sănătatea inimii
Omega-3 din semințele de chia pot ajuta la reducerea inflamației, la scăderea nivelului de colesterol LDL (cunoscut sub numele de „rău”) și la creșterea nivelului de colesterol HDL (cunoscut sub numele de „bun”).
În plus, cercetările au arătat că semințele de chia pot susține o inimă sănătoasă prin reducerea tensiunii arteriale.
Sunt o sursă excelentă de proteine vegetale
În ciuda dimensiunilor mici, semințele de chia sunt o sursă excelentă de proteine pe bază de plante, conținând aproape 5 grame per porție de două linguri. Acest lucru le face o sursă fantastică de proteine vegane.
Semințele de chia îi ajută pe vegani și vegetarieni să-și satisfacă nevoile de proteine. Proteina este un macronutrient esențial pentru o serie de procese ale organismului, inclusiv vindecarea rănilor, sănătatea mușchilor și imunitatea.
Sunt pline de nutrienți
De asemenea, semințele de chia conțin micronutrienți (vitamine și minerale) de care organismul are nevoie în cantități mici în fiecare zi.
Când mănânci semințe de chia, obții calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu, acid folic, vitamina A, vitaminele B. Acești micronutrienți sunt esențiali pentru diferite aspecte ale sănătății, inclusiv metabolismul, sănătatea oaselor și sănătatea reproducerii.
Semințele de chia sunt semințele plantei Salvia hispanica. Aceste semințe gri cu pete albe și negre, se află pe lista scurtă a superalimentelor, având doar 137 de calorii și un gram de carbohidrați digerabili care conțin:
- fibre: 11 grame;
- proteine: 4 grame;
- grăsime: 9 grame (dintre care 5 omega-3);
- calciu: 18% din consumul zilnic de referință;
- mangan: 30% din consumul zilnic de referință;
- magneziu: 30% din consumul zilnic de referință;
- fosfor: 27% din consumul zilnic de referință;
Semințele de chia conțin, de asemenea, niveluri semnificative de zinc, vitamina B3 (niacină), potasiu, vitamina B1 (tiamină) și vitamina B2.
Riscuri potențiale
Deși semințele de chia sunt în general sigure pentru majoritatea oamenilor, un mic studiu a constatat că unii oameni pot prezenta reacții alergice, în special dacă au deja o alergie la alte semințe sau nuci – mai precis la semințele de susan.
Deoarece semințele de chia se înmoaie când sunt puse în lichide și formează o substanță asemănătoare gelului, acesta ar putea fi un potențial pericol de sufocare, în special pentru persoanele cu dificultăți de înghițire.
În plus, conținutul de fibre al semințelor de chia poate provoca simptome digestive precum balonare, gaze și diaree.
Dacă aveți probleme digestive, ar trebui să fiți conștienți de conținutul ridicat de fibre al semințelor de chia. Pentru cei cu sindrom de colon iritabil (IBS), boala inflamatorie intestinală (IBD) sau alte afecțiuni digestive, fibrele pot agrava simptomele.