Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci mere în fiecare zi

mere

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci mere în fiecare zi. Acest fruct hrănitor oferă multiple beneficii pentru sănătate. Merele pot reduce șansele de a dezvolta cancer, diabet și boli de inimă. Cercetările arată că merele îmbunătățesc sănătatea intestinului și a creierului.

Merele sunt cele mai consumate fructe la nivel global. De la soiuri roșii dulci, până la cele verzi acidulate, merele sunt folosite ca ingredient în plăcinte, prăjituri, brioșe, gem, salate sau smoothie-uri.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci mere în fiecare zi

Pe lângă versatilitatea culinară și numeroasele culori și arome, merele sunt fructe foarte sănătoase, cu multe beneficii susținute de cercetări. Iată cele mai importante beneficii ale consumului merelor, potrivit Healthline.

Nutritive

Merele sunt considerate fructe bogate în nutrienți.

Un măr mediu de 200 de grame oferă următorii nutrienți:

  • Calorii: 104;
  • Carbohidrați: 28 g;
  • Fibre: 5 g;
  • Vitamina C: 10% din valoarea zilnică (VD);
  • Cupru: 6% din DV;
  • Potasiu: 5% din DV;
  • Vitamina K: 4% din DV.

Poate susține pierderea în greutate

Merele sunt bogate în fibre și apă, ceea ce le face sățioase.

Într-un studiu realizat de oamenii de știință din Suedia, s-a constata că un consum de mere întregi a crescut sațietatea mai mult decât consumul unor cantități egale de suc de mere.

ResearchTrusted Source sugerează, de asemenea, că aportul de mere poate reduce semnificativ indicele de masă corporală (IMC), un factor de risc pentru bolile de inimă.

Interesant este că polifenolii din mere pot avea și efecte anti-obezitate.

Ar putea fi bun pentru inimă

Merele au fost legate de un risc mai scăzut de boli de inimă. Un motiv poate fi faptul că acestea conțin fibre solubile. Această fibră este asociată cu riscuri reduse ale bolilor de inimă.

Un alt motiv poate fi faptul că oferă polifenoli, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Studiile au asociat consumul mare de flavonoide cu o șansă mai mică de accident vascular cerebral.

Un alt studiu a legat consumul de mere cu o șansă redusă de accident vascular cerebral.

Asociat cu riscuri mai mici de a face diabet

Consumul de mere poate reduce riscul de diabet de tip 2.

O compilație de studii a constatat că consumul de mere și pere a fost asociat cu o reducere cu 18% a riscului de diabet de tip 2. Doar o porție pe săptămână poate reduce riscul cu 3%.

Cantitatea mare de polifenol quercetină din mere ar putea explica acest efect benefic.

Consumul de mere este legat de un risc mai scăzut de diabet de tip 2, datorită conținutului lor de polifenoli.

Poate promova sănătatea intestinală

Merele conțin pectină, un tip de fibre care acționează ca un prebiotic în microbiomul intestinal, iar un intestin sănătos este cheia unei sănătăți mai bune.

Deoarece fibrele alimentare nu pot fi digerate, pectina ajunge intactă în colon, promovând creșterea bacteriilor bune. În special, îmbunătățește raportul dintre Bcteriodetes și Firmicutes, cele două tipuri principale de bacterii din intestin.

Cercetările sugerează că, prin modificarea benefică a microbiotei intestinale, merele pot ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul.

Ajută la prevenirea cancerului

Antioxidanții din mere pot avea efecte benefice împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, de sân și de tractul digestiv.

ResearchTrusted Source sugerează că aceste efecte pot fi atribuite polifenolilor din mere care împiedică înmulțirea celulelor canceroase.

Mai mult, un studiu efectuat la femei a raportat că aportul mai mare de mere a fost legat de o șansă mai mică de deces prin cancer.

Ar putea ajuta la combaterea astmului

Merele bogate în antioxidanți pot ajuta la reducerea inflamației căilor respiratorii legate de astmul alergic.

Studiile pe eprubetă și pe animale sugerează că quercetina poate fi benefică pentru boli inflamatorii alergice, cum ar fi astmul și sinuzita.

Poate ajuta la protejarea creierului

Quercetina din mere poate proteja creierul de leziunile cauzate de stresul oxidativ.

O meta-analiză a 14 studii pe animale sugerează că, în general, quercetina poate avea unele proprietăți preventive împotriva bolii Alzheimer. Totuși, cercetătorii au pus sub semnul întrebării unele dintre metodologiile de studiu și au considerat că este nevoie de mai multe cercetări.

Poate îmbunătăți sănătatea mintală

Consumul mai multor legume și fructe ajută sănătatea mintală, potrivit unei evaluări sistematice din 2020.

Un studiu britanic din 2022 a descoperit că adolescenții care consumă mai puține legume și fructe tind să aibă o sănătate mintală mai precară.

Poate ajuta în cazul unor boli digestive

ResearchTrusted Source sugerează că merele pot ajuta la reducerea șanselor de a face boala de reflux gastroesofagian (GERD).

Mai multe studii au sugerat, de asemenea, că merele pot ajuta alimentele să se digere mai bine, fiind de ajutor în cazul constipației. Amploarea efectului poate depinde de tipul de măr pe care îl mâncați.

Pentru a profita la maximum de mere, mâncați-le cu coajă, deoarece aceasta conține cea mai mare cantitate din fibre și majoritatea polifenolilor.