Oricine cunoaște zicala conform căreia ”un măr pe zi ține doctorul departe”. Dar v-ați gândit vreodată de ce acest fruct este atât de special și de recomandat? Toate fructele au beneficii nutriționale, iar merele nu fac excepție.
Un măr mare conține cinci grame de fibre și numeroși alți nutrienți benefici, inclusiv calciu, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina C și vitamina A. De asemenea, merele rămân unul dintre cele mai accesibile fructe, disponibile pe tot parcursul anului. Parade explică pe înțelesul tuturor de ce este bine ca mărul să nu lipsească din alimentație.
Există moduri speciale în care nutrienții dintr-un măr aduc o serie de beneficii organismului. Dacă, zilnic, înlocuiți o gustare fără nutrienți, cu un măr, foarte probabil veți observa o diferență.
Iată principalele moduri în care un măr pe zi ajută organismul
1. Tractul digestiv va funcționa mai bine
Mia Syn, dietetician la Clinica Mayo, spune că intestinul beneficiază cel mai mult de pe urma consumului unui măr. „Merele sunt o sursă bună de fibre, ceea ce este important pentru sănătatea digestivă”, explică ea, adăugând că fibrele ajută alimentele să se deplaseze prin sistemul digestiv. Alyssa Bosse, medic la Central Ohio Primary Care, spune, de asemenea, că fibrele din mere ajută la digestie și lucrează activ pentru a preveni constipația. Merele sunt, de asemenea, o sursă de fibre, numite prebiotice, care acționează ca hrană pentru bacteriile bune din intestin. Ca rezultat, atât diversitatea, cât și numărul de bacterii bune cresc, fiind doi markeri ai unui intestin sănătos”, adaugă Syn.
2. Ajută la scăderea colesterolului LDL
Poate că unul dintre motivele principale pentru care merele și-au câștigat reputația că „țin doctorul departe” este grație legăturii lor cu sănătatea inimii. Atât Syn, cât și Bosse, spun că fibrele solubile din mere sunt legate de scăderea colesterolului LDL. „Colesterolul LDL este numit „colesterol rău” deoarece poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral”, spune Bosse. Un studiu științific a constatat că adulții cu colesterol ușor crescu, care consumau două mere pe zi, au experimentat o scădere vizibilă a colesterolului LDL, reducându-și astfel riscul de boli cardiovasculare.
3. Ar putea contribui la pierderea în greutate
Dacă pierderea în greutate este unul dintre obiectivele de sănătate, consumul unui măr în fiecare zi ar putea lucra în favoarea acestui țel. Syn spune că acest lucru se datorează faptului că fibrele din mere sunt sățioase. Un studiu științific a constatat că femeile supraponderale, care au mâncat trei mere (sau pere) pe zi au slăbit mai mult, în 12 săptămâni, decât femeile supraponderale care au mâncat ovăz.
4. Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer
Cercetările științifice au arătat o legătură între consumul de mere și un risc scăzut al anumitor tipuri de cancer. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de antioxidanți al merelor. Antioxidanții protejează organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, care sunt imposibil de evitat. Merele conțin mai ales quercetină antioxidantă, deosebit de puternică în reducerea inflamației și susținerea sistemului imunitar.
5. Consumul unui măr pe zi ar putea reduce riscul de diabet
Deși conține fructoză, consumul unui măr pe zi este asociat cu scăderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Într-un studiu științific care a luat în considerare 10.000 de persoane, cei care consumau mere în mod regulat au avut mai puține șanse de a face diabet de tip 2, decât persoanele care nu consumau mere în mod regulat.
Dacă vreți să începeți să încorporați mere în mai multe mese și gustări, probabil că vă gândiți la câteva modalități de a realiza acest lucru. Deși fructele pot fi consumate ca atare, există și alte modalități sănătoase de a le servi. Merele feliate pot fi adăugate la fulgi de ovăz sau într-un parfait de iaurt la micul dejun sau pot fi un topping delicios la o friptură.