Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci o banană în fiecare zi. Dieteticienii vin cu argumente pro și contra

banană

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci o banană în fiecare zi. Se spune că o banană pe zi poate fi o modalitate excelentă de a încorpora nutrienții esențiali din fructe în dietă. De fapt, există mai multe beneficii ale consumului zilnic al unei banane.

USDA recomandă adulților să consume aproximativ două căni de fructe pe zi. Două banane ar satisface valoarea recomandată zilnic, deși diversificarea fructelor ar putea avea mai multe beneficii.

Care este valoarea nutritivă a bananelor

Iată valorile nutriționale pentru o banană medie:

Calorii: 105
Carbohidrați: 27 g
Fibre: 3 g
Zaharuri: 14,5 g
Proteine: 1 g
Grăsimi totale: 0,5 g
Sodiu: 1 mg
Potasiu: 422 mg (9% din valoarea zilnică)
Magneziu: 37 mg (9% din valoarea zilnică)
Vitamina B6: 0,5 mg (33% din valoarea zilnică)

Beneficiile bananelor pentru sănătate

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci o banană în fiecare zi? „Primești mulți nutrienți esențiali!” spune medicului Dandrea-Russert, potrivit Prevention.

Sănătatea digestivă: Bananele, considerate un aliment probiotic, conțin aproximativ trei grame de fibre și pot stimula creșterea bacteriilor bune în intestin.

„Mai puțin de 5% dintre americani primesc suficiente fibre alimentare, prin urmare bananele pot fi o sursă a acestui nutrient, care joacă un rol în prevenirea constipației și în stimularea unui sistem digestiv sănătos”, spune Dandrea-Russert.

Bananele fac parte din dieta BRAT, deoarece sunt ușor de digerat și nu vor deranja stomacul. La fel ca orice alt aliment bogat în fibre, consumul excesiv de banane poate duce la disconfort gastro-intestinal.

Bune pentru creier: zaharurile naturale din banane sunt importante în furnizarea energiei pentru creier și organism, spune Dandrea-Russert. Asta face din banană o gustare excelentă înainte de antrenament.

Conținut de fibre. Bananele conțin atât fibre solubile, cât și insolubile. Fibrele încetinesc digestia, ceea ce poate ajuta la prevenirea creșterii glicemiei după masă.

„Dacă scopul unui individ este un indice glicemic scăzut pentru a ajuta la gestionarea zahărului din sânge, atunci e bine să consume banana cu alimente bogate în proteine și fibre. Asta poate duce la scăderea indicelui glicemic al acelei gustări”, adaugă Russert.

Gestionarea greutății: Un alt beneficiu al încetinirii digestiei alimentelor? Ajută la reducerea foamei. Bananele sunt un aliment cu conținut scăzut de calorii, dar bogate în fibre și se pot integra într-o dietă sănătoasă pentru pierderea în greutate.

Sănătatea inimii: Potasiul și magneziul din banane pot susține tensiunea arterială sănătoasă și sănătatea cardiovasculară”, spune Dandrea-Russert. O revizuire recentă a 24 de studii a arătat că suplimentele cu magneziu pot reduce tensiunea arterială crescută și colesterolul, factori de risc majori pentru bolile de inimă. De asemenea, s-a demonstrat că potasiul îmbunătățește tensiunea arterială.

Efecte secundare potențiale ale consumului de banane

Creșterea zahărului din sânge. Bananele conțin carbohidrați, esențiali pentru organism. Dar, pentru cei care monitorizează glicemia și/sau cu un tip de diabet, bananele pot contribui la creșterea zahărului din sânge datorită nivelului de carbohidrați (27 de grame pentru o banană medie).

Durere de cap. Bananele coapte conțin niveluri mai mari de tiramină, care poate declanșa dureri de cap, spune Anderson-Haynes. Dacă suferiți de migrene, evitați bananele cu pete maronii.

Probleme renale. Dacă aveți o afecțiune care necesită să vă monitorizați cu atenție aportul de potasiu în scopuri medicale, cum ar fi o afecțiune renală, e bine să limitați consumul de banane.

Greaţă. Potasiul este un nutrient esențial, dar prea mult poate fi periculos, provocând o afecțiune cunoscută sub numele de hiperkaliemie. Simptomele hiperkaliemiei includ dureri abdominale, diaree, greață și vărsături.

Oboseală. Atât magneziul, cât și triptofanul din banane sunt cunoscute că ajută la relaxare. Deși trebuie luate înainte de culcare, pot provoca somnolență în alte momente ale zilei.