Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pepene roșu în fiecare zi
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pepene roșu în fiecare zi. Acest fruct dulce și răcoritor este un aliment de bază în timpul verii. Cel mai important: pepenele aduce beneficii organismului în nenumărate moduri.
Nimic nu se compară cu o felie de pepene roșu într-o zi fierbinte de vară. Fie că este vorba de o gustare ușoară sau de bucăți de pepene înmuiate într-o cremă dulce de brânză, pepenele roșu este, pe cât de gustos, pe atât de răcoritor în zilele toride de vară. În plus, acest fruct special poate aduce beneficii sănătății generale, potrivit Eatingwell.
Vei fi mai hidratat
„Pepenele verde este plin de apă, ceea ce îl face excelent pentru hidratare și echilibrul electrolitic, deoarece conține potasiu și magneziu”, spune dr. Michael Michalczyk.
Conține 92% apă și poate fi luat în considerare pentru aportul zilnic de lichide de 11,5 căni pe zi pentru femei și 13 căni pe zi pentru bărbați.
Un plus de antioxidanți
„Licopenul antioxidant contribuie la culoarea roșie strălucitoare a pepenilor și ajută corpul să lupte împotriva daunelor radicalilor liberi, prevenind bolile”, spune Michalczyk.
Combinația dintre licopen și vitamina C ajută la combaterea radicalilor liberi din organism și reduce riscul de a dezvolta boli cronice, precum cancerul, bolile de inimă sau bolile neurodegenerative.
Susține sistemul imunitar
„De asemenea, este o sursă bună de vitamina A și C, care sunt importante pentru sănătatea imunitară și a pielii”, continuă Michalczyk.
Vitamina C este un antioxidant puternic care poate preveni și chiar ajuta la tratarea infecțiilor respiratorii și sistemice. Consumul acestor vitamine, precum și al antioxidanților, precum licopenul și beta-carotenul care se găsesc în pepene, pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății imunitare generale.
Îți vei îmbunătăți sănătatea inimii
„Cercetările arată, de asemenea, că licopenul poate ajuta la scăderea colesterolului și a zahărului din sânge, ambele fiind importante pentru sănătatea cardiovasculară”, adaugă Michalczyk.
Pepenele verde este certificat Heart-Check de către Asociația Americană a Inimii ca fiind un aliment sănătos pentru inimă, deoarece nu conține grăsimi, colesterol și sodiu. Pepenele poate fi bogat în zahăr natural, dar conținutul său de fibre ajută la o glicemie scăzută, ceea ce înseamnă că efectul pe care îl are asupra zahărului din sânge este mic, în comparație cu al unor alimente îndulcite cu zahăr.
Puteți îmbunătăți sănătatea musculară
„Un alt beneficiu demn de remarcat al pepenilor verzi îl reprezintă aminoacizii pe care îi conțin: citrulină și arginina”, spune Michalczyk.
„Sunt doi dintre cei 20 de aminoacizi de care avem nevoie pentru a ajuta la formarea mușchilor, nervilor și celulelor”, explică medicul.
Un mic studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a constatat că citrulina din pepenele roșu a ajutat la reducerea durerilor musculare și poate fi o băutură funcțională pentru sportivi. Acestea sunt informațiile nutriționale pentru o cană de pepene roșu tăiat cubulețe:
Calorii: 46 de calorii
Carbohidrați: 12 grame
Fibre alimentare: 1 gram
Zahăr total: 9 grame
Zahăr adăugat: 0 grame
Proteine: 1 gram
Grăsime totală: 0 grame
Grăsimi saturate: 0 grame
Colesterol: 0 mg
Sodiu: 2 mg
Vitamina C: 12 mg (20% DV)
Vitamina A: 865 UI (5% DV)
Potasiu: 170 mg (4% valoare zilnică)
Magneziu: 15 mg (4% DV)
Pepenele verde este, așadar, mai presus de orice, o sursă excelentă de vitamina C și vitamina A și poate hidrata corpul cu potasiu și magneziu.
Oricine poate mânca pepene roșu?
În general, sunt siguri de consumat pentru toată lumea, cu doar câteva excepții. În timp ce pepenele roșu este un fruct hrănitor, consumul în exces poate cauza creșteri ale zahărului din sânge, care pot afecta negativ pe cineva care gestionează diabetul sau rezistența la insulină.
În al doilea rând, există persoane care au reacții alergice la pepenele roșu dacă sunt alergice la ierburi sau la fructe precum piersici, roșii, portocale. Această reacție este cunoscută sub numele de sindrom de alergie orală, care este o alergie de contact în gât și gură și care apare atunci când consumați aceste alimente crude. Dacă aveți mâncărime sau vi se umflă gâtul, gura, fața, buzele sau limba, solicitați imediat asistență medicală.