Cu siguranță, vara mănânci roșii în fiecare zi. Dacă da, vestea bună este că roșiile nu sunt doar delicioase; sunt și pline de nutrienți esențiali și antioxidanți. O roșie întreagă (de mărime medie) conține doar 22 de calorii, dar este bogată în vitamina C, potasiu, folat, vitamina K, beta-caroten și alți nutrienți.
Parade explică de ce e bine să consumi roșii în fiecare zi, cu cele mai importante beneficii aduse sănătății.
Îți vei crește aportul de antioxidanți
Consumul zilnic de roșii poate crește semnificativ nivelul de antioxidanți, în special licopenul. Acesta este un carotenoid care conferă roșiilor culoarea roșie. Se găsește și în alte fructe și legume, cum ar fi pepenele verde, caise și papaya.
Licopenul este cunoscut pentru capacitatea de a neutraliza radicalii liberi nocivi din organism, reducand riscul anumitor afectiuni cronice. Consumul regulat de roșii poate duce la niveluri mai mari de licopen în sânge, oferind o protecție sporită împotriva stresului oxidativ și a unor boli.
Alimentele pe bază de roșii conțin unele dintre cele mai mari cantități de licopen. De exemplu, o jumătate de cană de piure de roșii conține peste 27.000 de micrograme de licopen, în timp ce o ceașcă de suc de roșii din conservă conține aproape 22.000 de micrograme.
Puteți reduce riscul de accident vascular cerebral
Consumul regulat de roșii poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral, în parte datorită conținutului lor ridicat de licopen. Un studiu a constatat că persoanele cu cele mai mari cantități de licopen în sânge au avut cu 55% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât persoanele cu cele mai mici cantități de licopen în sânge.
Dintre participanții la studiu cu cele mai scăzute niveluri de licopen, 25 din 258 au suferit un accident vascular cerebral.
Dintre cei cu cele mai mari niveluri de licopen, 11 din 259 au avut un accident vascular cerebral. Când cercetătorii s-au uitat la accidentele vasculare cerebrale din cauza cheagurilor de sânge, rezultatele au fost și mai puternice. Cei cu cele mai mari niveluri de licopen au avut cu 59% mai putine șanse sa sufere un accident vascular cerebral.
În plus, transformarea roșiilor într-un obicei zilnic ar putea fi benefică pentru sănătatea generală a inimii.
Conținutul ridicat de potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale, în timp ce fibrele contribuie la scăderea nivelului colesterolului. De asemenea, licopenul din roșii poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin scăderea colesterolului LDL.
În timp, această doză zilnică de compuși sănătoși pentru inimă ar putea contribui la o mai bună sănătate cardiovasculară.
Vă puteți îmbunătăți și proteja pielea
Consumul de roșii în fiecare zi poate ajuta! Combinația de vitamina C, licopen și alți antioxidanți din roșii poate ajuta la protejarea pielii de daunele solare și poate preveni unele semne de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine. Vitamina C este esențială pentru producția de colagen, care menține pielea fermă și tânără.
În timp ce roșiile nu ar trebui să înlocuiască crema de protecție solară zilnică, consumul regulat poate oferi un strat suplimentar de protecție UV pentru piele. Studiile au descoperit că licopenul și carotenoizii din roșii ajută la blocarea leziunilor pielii cauzate de lumina UV și la scăderea incidenței arsurilor solare.
Vă puteți reduce riscul de apariție a unor tipuri de cancer
Un alt motiv pentru care să te bucuri de roșii zilnic este că licopenul și alți antioxidanți, asociați cu o scădere a anumitor tipuri de cancer, în special cancerele care implică sistemul digestiv (gura, esofag, stomac, colon și rect).
Studiile arată că efectele antiinflamatorii ale licopenului și alte mecanisme de inhibiție celulară pot limita creșterea celulelor canceroase și metastazele.
Veți avea o vedere mai bună
Roșiile sunt o sursă bogată de beta-caroten, esențial pentru menținerea vederii bune. În plus, conțin luteină și zeaxantină, doi antioxidanți importanți care ajută la prevenirea degenerescenței maculare cauzate de vârstă.
Degenerescenta maculară este o afecțiune cronică în care o parte a retinei, numită macula, este deteriorată. Studiile arată că un consum regulat de roșii ar putea contribui la sănătatea ochilor pe termen lung și poate reduce riscul anumitor afecțiuni ale ochilor.