Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi

scortisoara

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Odată cu startul sezonului sărbătorilor de iarnă, există un condiment la care gospodinele apelează mai des. Acest condiment are un gust delicios în chili, pe cartofi dulci, în friptură, curry și în tot felul de prăjituri și plăcinte. Poate fi și o modalitate de a îndulci cafeaua sau ceaiul, fără a folosi zahăr. Este vorba de scorțișoară, al cărei parfum inconfundabil este sinonim cu iarna și cu deliciile culinare ale acestei perioade.

Dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi, există diverse modalități în care acest condiment poate afecta corpul. De aceea, este foarte important să știți câtă scorțișoară este indicat să consumați în mod regulat, potrivit Parade.

Care este scorțișoara adevărată

Deși scorțișoara ar putea arăta la fel, există două tipuri diferite – Cassia și Ceylon. Prima conține toxina cumarină, un compus găsit la unele specii de plante, care poate fi dăunător dacă este consumat în cantități mari.

Ceylon – cunoscută sub denumirea de „scorțișoară adevărată” – provine din Sri Lanka și sudul Indiei. Pe de altă parte, Cassia își are originea în sudul Chinei și acum este cultivată pe scară largă în sudul și estul Asiei. Este de culoare maro-roșiatică, mai închis. Cassia este cea mai comună scorțișoară, pe care o găsim în supermarketuri și, în general, este mai ieftină decât scorțișoara de Ceylon.

Iată principalele beneficii ale consumului de scorțișoară.

Reduce colesterolul

Consumul zilnic de scorțișoară a fost legat de sănătatea inimii în mai multe moduri. În special, scorțișoara este cunoscută că reduce nivelurile de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride, menținând în același timp nivelurile de colesterol HDL. Acest lucru scade riscul unor boli cardiovasculare.

Bogată în antioxidanți

Scorțișoara este bogată în antioxidanți, inclusiv polifenoli, care protejează țesuturile organismului împotriva stresului oxidativ și a patologiilor asociate, cum ar fi cancerul, bolile coronariene și inflamațiile.

Protejează împotriva bolilor de inimă

Scorțișoara a fost asociată cu scăderea tensiunii arteriale, a trigliceridelor, a nivelului colesterolului și a zahărului din sânge la cei cu boli metabolice.

Sensibilitate îmbunătățită la insulină

Studiile sugerează că scorțișoara ar putea reduce rezistența la insulină, crescând sensibilitatea la hormonul insulină, care poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge.

Protecție împotriva bolilor neurodegenerative

Unii compuși din scorțișoară au un efect asupra unei proteine din creier asociată cu maladia Alzheimer.

Într-un studiu din 2014, care a implicat șoareci, scorțișoara s-a dovedit a fi un bun protector pentru neuroni și a ajutat la îmbunătățirea funcției motorii la șoarecii cu boala Parkinson.

Efect anti-inflamator

Scorțișoara este recunoscută și ca un anti-inflamator natural, care blochează eliberarea acidului arahidonic, un acid gras polinesaturat care provoacă inflamație. Acest acid poate provoca, de asemenea, coagularea sângelui.

În același timp, studiile arată că un consum constant de scorțișoară promovează producția de colagen în piele, pentru a reduce aspectul ridurilor.

Câtă scorțișoară ar trebui să consumăm

Chiar dacă consumul zilnic de scorțișoară este asociat de unele beneficii pentru sănătate, o cantitate prea mare poate fi riscantă. Compusul potențial periculos din scorțișoară se numește cumarină. Aceasta poate provoca leziuni hepatice în cantități mari. Cantitatea de cumarină din cinnamomum cassia – tipul de scorțișoară care se găsește în majoritatea magazinelor alimentare – este semnificativ mai mare decât în ​​Ceylon (scorțișoară adevărată).

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă un aport zilnic de cel mult 0,1 miligrame de cumarină per kilogram de greutate corporală. Înseamnă că o persoană care cântărește 70 de kilograme nu ar trebui să consume mai mult de 7 miligrame de cumarină, care se găsesc într-o linguriță de scorțișoară Cassia.