Indiferent dacă doriți să vă creșteți aportul de fier, să aveți oase puternice sau să vă atingeți obiectivele zilnice de legume, spanacul vă poate ajuta.

Beneficiile spanacului

Consumul regulat de spanac ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate sprijină o gamă largă de obiective de sănătate, scrie eatingwell.com.

Poate scădea tensiunea arterială

Nitrații sunt compuși care au reputație proastă datorită asocierii lor cu mezelurile. Cu toate acestea, este important de reținut că acești compuși pot fi găsiți în mod natural și în alimente, precum legumele cu frunze și legumele rădăcinoase, oferind beneficii pentru sănătate. Iar spanacul este una dintre cele mai bune surse. Spanacul este bogat în nitrați și s-a dovedit că susține sănătatea inimii prin reducerea tensiunii arteriale și a rigidității arteriale. Nitrații din spanac sunt transformați în oxid nitric, care acționează ca un vasodilatator, îmbunătățind fluxul sanguin prin artere.

Un studiu mai vechi și mic a constatat că adulții sănătoși care au mâncat un bol de supă de spanac zilnic, timp de o săptămână, au scăzut tensiunea arterială și au redus markerii rigidității arteriale în comparație cu cei care au mâncat un bol cu ​​supă cu conținut scăzut de nitrați.

Poate sprijini sănătatea ochilor

Spanacul are mai multă vitamina A decât un morcov și este bogat în antioxidanți, vitaminele E și C; toți nutrienții esențiali pentru ochi sănătoși, conform Asociației Americane de Optometrie.

Spanacul este bogat în antioxidanți, cum ar fi luteina și zeaxantina, care pot îmbunătăți sănătatea ochilor și pot reduce riscul degenerescenței maculare asociate cu vârsta. Cercetările au descoperit că acești doi antioxidanți pot juca un rol în reducerea riscului de cataractă și în formarea și progresia ARMD. În plus, luteina poate ajuta la protejarea retinei de stresul oxidativ indus de diabet.

Poate îmbunătăți digestia

Consumul de spanac ar putea ajuta la reducerea constipației și la motilitatea in tractul digestiv. Spanacul este o sursă bună de fibre și apă, doi nutrienți care susțin un sistem digestiv obișnuit. O cană de spanac fiert are peste 4 grame de fibre.

Susține oasele puternice

Spanacul este o sursă excelentă de vitamina K, care ajută la susținerea mineralizării oaselor. Deci, pentru a preveni acest lucru, consumați spanac separat de alimentele sau suplimentele bogate în calciu.

Poate crește nivelul de fier

Carența de fier este o afecțiune destul de comună, aproximativ 1 din 4 americani având un aport sau o absorbție inadecvată de fier. Dacă experimentați în mod constant niveluri scăzute de energie, o deficiență de fier ar putea fi de vină.

Consumul de spanac poate ajuta la remedierea acestui lucru. O cană de spanac fiert conține peste o treime din necesarul zilnic de fier.

Poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer

Cercetările au arătat că dietele bogate în fructe și legume, inclusiv spanac, pot contribui la scăderea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer. Mai precis, cantitatea mare de acid folic din spanac ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de colon.

Poate crește microbiomul intestinal sănătos

Fibrele și compușii unici pot ajuta bacteriile intestinale bune să prospere. Un mic studiu asupra femeilor cu sindromul ovarului polichistic a constatat că tilacoizii, un compus găsit în clorofilă pot ajuta la întărirea mucoasei intestinale prin reducerea permeabilității intestinale, protejându-vă corpul.

În plus, cercetătorii au descoperit un zahăr care conține sulf, numit sulfochinovoză, în legumele cu frunze verzi precum spanacul. Când bacteriile intestinale descompun acest zahăr, produc hidrogen sulfurat, care are proprietăți antiinflamatorii.

Potențiale dezavantaje și precauții

Anumiți compuși și nutrienți din spanac pot interacționa cu medicamentele sau suplimentele și pot provoca efecte adverse.

Interacțiuni cu diluanții de sânge: Deoarece spanacul este bogat în vitamina K, persoanele care iau diluanți de sânge, cum ar fi Coumadin sau warfarina, ar trebui să păstreze constant aportul de spanac și alte alimente bogate în vitamina K pentru a evita interacțiuni care pot afecta coagularea sângelui.

Absorbția calciului: Dacă luați un supliment de calciu, cel mai bine ar fi să evitați să mâncați spanac. Oxalații din spanac se leagă de calciu, făcând ca organismul să absoarbă mai greu mineralul.

Riscul de pietre la rinichi: Dacă sunteți susceptibil la pietre la rinichi, ar fi bine să doriți să limitați aportul de spanac. Pe măsură ce oxalații se leagă de calciu, ele formează cristale de oxalat de calciu, crescând riscul de pietre la rinichi.