Cafeaua fără zahăr conține un număr mare de antioxidanți, poate chiar mai mulți decât majoritatea alimentelor.

Antioxidanții împiedică acțiunea radicalilor liberi și daunele oxidative asupra celulelor, potrivit MindBodyGreen.

Cafeaua neagră conține peste 1.000 de substanțe chimice bioactive

Cafeaua este una dintre cele mai importante surse de polifenoli și acizi fenolici. Polifenolii acționează ca antioxidanți pentru a vă proteja corpul de stresul oxidativ. Aceasta poate ajuta la reducerea riscului apariției unor probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, bolile inflamatorii și cancerul.

„Cafeaua neagră conține peste 1.000 de substanțe chimice bioactive, care care pot contribui la longevitate”, spune specialistul în medicină integrativă, Betsy Greenleaf. Iată care sunt cele mai semnificative beneficii pentru sănătate ale cafelei negre, studiate de oamenii de știință, începând cu funcția creierului și cogniție, până la sănătatea intestinală.

Scade riscul de apariție a anumitor boli, inclusiv Parkinson

Studiile au arătat că anumite cantități moderate de cafea neagră, între 3 și 5 căni pe zi, scad riscul de apariție a anumitor boli, inclusiv Parkinson, boli de inimă, diabet de tip 2 și mai multe tipuri de cancer. Dar aceste beneficii pot fi mai mari dacă acea cafea nu conține lapte, zahăr și alte arome pe care tindem să le adăugăm.

„Știm că există tot mai multe dovezi care sugerează că există un impact benefic al consumului de cafea asupra sănătății. Dar trebuie să admitem că o cană de cafea neagră face diferența între aceasta și cafeaua cu lapte și cu zahăr”, susține expertul.

Risc redus de insuficiență cardiacă

În ceea ce privește bolile de inimă, o analiză a trei studii principale a constatat că o ceașcă sau mai multe cești de cafea neagră, pe zi, sunt asociate cu un risc redus, pe termen lung, de insuficiență cardiacă. În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.

Oamenii consideră cafeaua și cofeina „rele”, deoarece sunt asociate cu palpitații și hipertensiune arterială. Legătura dintre consumul crescut de cofeină și riscul redus al insuficienței cardiace face această presupunere incorectă.

Sprijină metabolismul

Există unele cercetări conform cărora cafeaua poate accelera metabolismul și chiar ajută la pierderea în greutate – sau cel puțin poate juca un rol în gestionarea greutății. „Studiile sugerează că această băutură afectează stocarea grăsimilor în celule, stimulează metabolismul și promovează microbiomul intestinal.

Toate acestea ajută la menținerea unui corp sănătos  și a unei greutăți normale”, spune Greenleaf. Acest efect este legat de conținutul de cofeină al cafelei, un studiu concluzionand că o creștere a aportului de cofeină ar putea promova reduceri mai mari ale indicelui de masă corporală (IMC) și, în special, a grăsimii corporale.

Are și efecte de îmbunătățire a performanței

Cofeina are și efecte de îmbunătățire a performanței, motiv pentru care mulți oameni o beau ca supliment, înainte de antrenament.  Cafeaua are și dezavantaje, în afară de cele binecunoscute, precum insomnia și sevrajul. Cafeaua este un stimulent.

Potrivit psihologilor, cei introvertiți, care tind să devină stresați în medii sociale, ar trebui să evite cofeina înainte de aceste evenimente. Rezultatul nu va fi claritate și energie, ci  anxietate și performanță mai slabă. De asemenea, deși cofeina te poate face mai alert, studiile sugerează că nu face nimic pentru a te face mai creativ.