Colagenul aflat deja în piele suferă daune prin expunerea la soare, fumat, consumul de alcool și diete cu zahăr

Aflat în piele, păr, unghii, tendoane, cartilaj și oase, colagenul este o proteină structurală majoră din țesuturile noastre. În timp ce producem în mod constant colagen nou, această rată începe să scadă după vârsta de 20 de ani. În plus, colagenul aflat deja în piele suferă daune prin expunerea la soare, fumat, consumul de alcool și diete cu zahăr.

Pielea îmbătrânită, cu mai puțin colagen, arată mai subțire, mai lăsată și are linii mai fine. De aceea, oamenii caută produse care ar putea restabili cantitatea de colagen din piele.

În prezent, există o multitudine de băuturi cu suplimente bogate în colagen. Deși unele dovezi sugerează că ar putea exista anumite beneficii pentru utilizarea suplimentelor de înaltă calitate, nu toți dermatologii le recomandă, scrie Popular Science.

Colagenul este o moleculă foarte mare, iar atunci când este ingerat oral printr-un supliment, acea moleculă va fi descompusă în componente de aminoacizi.

Teoria din spatele suplimentelor cu colagen este că, atunci când îl ingerați și digerați, acele componente scurte, defalcate, ale colagenului vor circula în sânge și vor semnala sistemului imunitar că au existat daune și că avem nevoie de mai multă producție de colagen, pentru a-l repara, spune Joshua Zeichner, profesor asociat de dermatologie la Spitalul Mount Sinai.

„Eficacitatea reală a suplimentelor de colagen rămâne de demonstrat”, spune el.

Suplimentele de colagen afectează elasticitatea și hidratarea pielii

Nu există date academice despre efectele suplimentelor de colagen asupra calității pielii. Dar autorii unor recenzii, una din 2021 și una din 2019, au descoperit că suplimentele de colagen afectează elasticitatea și hidratarea pielii. Dar aceste efecte dispar, după ce încetați să luați suplimentul.

Greu de spus dacă aceste suplimente funcționează așa cum pretind companiile care le produc, deoarece sunt mulți factori pot afecta pielea. În plus, multe suplimente de colagen sau alimente sănătoase conțin și alte vitamine și antioxidanți care ar putea oferi un beneficiu, spune Zeichner.

”Un alt factor este că suplimentele sunt foarte slab reglementate, așa că poate fi dificil să distingem care produse ar putea fi eficiente și care nu vor face nimic”, subliniază Neelam Vashi, profesor asociat de dermatologie la Boston University School. de Medicină și Centrul Medical din Boston.

Ce tip de suplimente cu colagen ar trebui să luăm

Vashi este sceptic cu privire la suplimentele de colagen și la presupusele lor beneficii. Dar, pentru ca un supliment de colagen să aibă efect, ar trebui să cauți colagen hidrolizat, o formă care este deja ruptă și, prin urmare, mai ușor de absorbit de organism. „

”În caz contrar, pur și simplu trece prin sistemul tău”, spune ea.

De asemenea, ar trebui să căutați tipurile de colagen 1 și 3, tipurile care sunt cele mai predominante în piele.

Cei mai importanți pașii sunt folosirea, în mod regulat, a unor produse de protecție solară și de îngrijire a pielii, cum ar fi acidul glicolic, retinolul și alternativele de retinol, cum ar fi bakuchiol, spune Zeichner.

Nu există dovezi care să sugereze că suplimentele de colagen (luate corect, conform instrucțiunilor) sunt dăunătoare sănătății, mai ales dacă aveți ficat și rinichi sănătoși, spune Zeichner.