Delicioasele fructe sunt bogate în potasiu, fibre, melatonină și vitamina C, nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a corpului. Verywealth examinează profilul nutrițional și beneficiile încorporării cireșelor în alimentație.

Câte tipuri de cireșe există

Deși fructele conțin mult zahăr, cireșele au și fibre care nu vor afecta digestia. De fapt, consumul de cireșe înainte de culcare poate ajuta la un somn mai bun. În plus, dacă nu știați, există peste 20 de soiuri de cireșe, dar, adesea, pe piață, sunt doar câteva. Cireșele ajută la creșterea cantității de melatonină din organism. Melatonina este un hormon care ajută la reglarea somnului.

Profilul nutrițional al cireșelor

O jumătate de cană de cireșe proaspete oferă următoarele:

Calorii: 50
Proteine: 1 gram (g)
Grăsime totală: 0 g
Fibre: 1,5 g
Zaharuri totale: 10 g
Calciu: 10 mg
Vitamina C: 5 mg
Potasiu: 170 mg
Magneziu: 8 mg

Ca și alte fructe, cireșele nu conțin grăsimi, oferă proteine limitate și conțin carbohidrați din zaharuri naturale și fibre. De asemenea, sunt bogate în vitamine și minerale. În plus, cireșele conțin polifenoli și antioxidanți, care sunt compuși vegetali cu proprietăți antiinflamatorii și protectoare pentru sănătatea celulară.

Ne ajută să dormim mai bine

Cireșele ajută la creșterea cantității de melatonină din organism. Melatonina este un hormon care ajută la reglarea somnului. Prin urmare, consumul de cireșe înainte de culcare poate ajuta la un somn mai bun. Cireșele conțin și triptofan, un aminoacid care ajută la producerea serotoninei și melatoninei. „Deoarece cireșele au enzime diferite, ele păstrează triptofanul în organism mai mult timp”, spune dieteticianul Beth Czerwony. „Nu numai că ne ajută să adormim mai devreme, ci și să dormim mai mult timp”. Cireșele pot, de asemenea, să reducă inflamația, ajutându-ne să fim mai relaxați în timpul somnului.

Ne hidratează

Cireșele nu sunt doar delicioase, dar oferă și numeroase beneficii pentru sănătate. Cireșele sunt pline de vitamine și minerale, inclusiv potasiu, magneziu, acid folic și vitaminele A, C și E. De asemenea, conțin antocianine, antioxidanți puternici care pot proteja celulele împotriva daunelor. Cireșele sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și boala Alzheimer.

Cireșele sunt bogate în fibre, ceea ce poate ajuta la o digestie mai bună și pot reduce riscul de boli de inimă și alte afecțiuni cronice. De asemenea, conțin multă apă, așa că un consum regulat de cireșe menține organismul mai hidratat. Cireșele pot fi consumate simple sau pot fi adăugate în iaurt, cereale, fulgi de ovăz sau smoothie-uri.

Datorită polifenolor, puternici antiinflamatori și antioxidanți, sucul de cireșe s-a dovedit a fi benefic pentru reducerea inflamației cauzate de exerciții intense, ajutând la ameliorarea/prevenirea durerilor musculare.

Luptă împotriva inflamației și a stresului oxidativ

Datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, cireșele pot ajuta la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare. Un studiu din 2019 din revista Nutrients a constatat că participanții cărora li s-au administrat 480 de ml de suc de cireșe zilnic, timp de 12 săptămâni, au observat o activitate de reparare crescută a plasmei în comparație cu un grup de control. Descoperirile studiului sugerează, de asemenea, că sucul de cireșe ajută la scăderea tensiunii arteriale sistolice și a colesterolului.

Ne fac pielea mai strălucitoare

Vitamina A din compoziţia cireşelor este excelentă pentru piele deoarece conţine betacaroten, nutrient necesar pentru un sistem imunitar puternic şi o piele strălucitoare. Cireşele conţin până la de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunile sau afinele. Infecţiile urinare dar şi alte probleme de sănătate se pot ameliora dacă urmezi cure prelungite cu ceai din codițe de cireşe.