Aceste fructe dulci și aromate, de dimensiuni mici, oferă multiple beneficii pentru sănătate și de aceea nu ar trebui să treacă o zi fără să le savurați, scrie TheNationalherald.
Sărace în calorii și bogate în ingrediente puternice, cireșele pot fi considerate un superaliment. Sunt bogate în vitamina C, fibre, vitamina A, magneziu și antioxidanți, care ajută la reducerea stresului inflamator.
”Aceste fructe sunt o sursă bogată de antioxidanți. Acești compuși scad markerii inflamației care provoacă stresul oxidativ și radicali liberi”, spune dieteticianul Catherine Karnatz.
Acest conținut ridicat de antioxidanți ajută la reducerea riscului apariției mai multor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, diabetul și îmbătrânirea prematură. O analiză medicală a constatat că cireșele au redus inflamația în 11 din 16 studii și markerii stresului oxidativ în 8 din 10 studii.
Un ten mai strălucitor
Aspectul exterior al unei persoane este legat adesea de ceea ce mănâncă. Cireșele oferă pielii un plus de hidratare, iar soiurile mai închise sunt foarte bogate în antioxidanți. Acest pigment mai închis înseamnă atât compuși antioxidanti, cât și anti-inflamatori. De exemplu, cireșele conțin antociani, un compus benefic care conferă alimentelor culoarea roșu intens.
Acești antioxidanți pot ajuta la stabilizarea radicalilor liberi, care altfel pot duce la stres celular, accelerând îmbătrânirea pielii. Într-un studiu care a examinat adulți de peste 45 de ani, cei care au consumat alimente bogate în antioxidanți au prezentat mai puține semne de îmbătrânire a pielii, decât cei care au consumat alimente cu conținut scăzut de antioxidanți.
De asemenea, cireșele sunt foarte bogate în vitamina C, care acționează pentru a promova producția de colagen, aducând beneficii sănătății generale a pielii.
Stres redus
Cireșele sunt excelente pentru sănătatea fizică și sunt asociate cu îmbunătățirea sănătății mintale. Aceste fructe delicioase sunt o sursă naturală de serotonină, despre care se spune că este esențială în reducerea stresului și îmbunătățirea dispoziției.
Serotonina, un neurotransmițător, este adesea numită substanța chimică naturală a organismului ”care ne face să ne simțim bine”. Când serotonina este la niveluri normale, indivizii sunt mai concentrați, mai calmi și mai stabili emoțional.
Nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu depresia. S-a demonstrat că cireșele dulci scad nivelul de cortizol și îmbunătățesc anxietatea. Nivelurile ridicate de cortizol pot afecta somnul, starea de spirit și nivelul de energie.
Nivelurile mari de cortizol ridicat pot duce, de asemenea, la probleme de sănătate, cum ar fi creșterea în greutate, hipertensiune arterială și boli de inimă. S-a demonstrat că atât cireșele, cât și alte fructe și legume, leguminoasele, lintea, cerealele integrale și grăsimile sănătoase controlează cortizolul.
Un somn mai bun
Pe lângă serotonină, cireșele conțin niveluri ridicate de triptofan și melatonină, molecule implicate în reglarea dispoziției și a odihnei. Consumul de cireșe îmbunătățește atât cantitatea, cât și calitatea somnului. Cireșele sunt unul dintre puținele alimente care conțin în mod natural melatonină. Dacă ai insomnii, includerea cireșelor sau a sucului de cireșe în dietă poate îmbunătăți somnul.
Ușor de adăugat în dietă
Cu doar 90 de calorii per cană, cireșele sunt o gustare cu conținut scăzut de calorii, care oferă 3 g de fibre per porție. În timp ce plăcinta cu cireșe este un răsfăț clasic al verii, cireșele pot fi savurate și în alte alimente dulci și sărate.
Încercați să prăjiți cireșe cu un strop de oțet balsamic, apoi adăugați ricotta pentru un aperitiv de vară cu biscuiți din cereale integrale sau pâine prăjită. Dacă dimineața consumați fulgi de ovăz, luați în considerare adăugarea cireșelor ca topping. De asemenea, cireșele se combină bine cu alte fructe și legume de sezon.