Ce se întâmplă în organism când mâncăm nuci. Efectele sunt uluitoare

Sursa: Dreamstime

Toată lumea știe cât de bune sunt pentru organism alimentele bogate în Omega-3. Oamenii de știință au aflat tot mai multe lucruri despre antioxidanți și despre modul în care aceștia ne protejează celulele și organele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, care pot accelera îmbătrânirea și unele boli.

Nucile și semințele sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente, oferind o sursă impresionantă de Omega-3 și un suport antioxidant. De altfel, nucile se numără printre cele mai consumate fructe din lume, nu doar pentru gustul delicios, ci și datorită multiplelor beneficii aduse sănătății, subliniază Mashed.com.

Dar mai este ceva special la nuci: au cel mai mare conținut de fenolici și astfel au cea mai crescută activitate antioxidantă. Nuca are atât de multe beneficii pentru sănătate, încât nutriționiști au început să le considere un superaliment.

Conținut mai mare de acid alfa-linolenic (ALA)

Cercetătorii au fost interesați de modul în care nucile influențează sănătatea intestinului și îmbunătățesc sănătatea inimii. Nucile au un conținut mai mare de acid alfa-linolenic (ALA), iar ALA poate avea un impact asupra sănătății neurologice și cardiovasculare. Cercetătorii au analizat datele de la 42 de participanți, toți cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Toți participanții au urmat inițial o dietă tradițională occidentală, timp de două săptămâni. Potrivit cercetătorilor, defalcarea nutrițională a inclus un aport de 50% carbohidrați, 16% proteine și 34% grăsimi. Oamenii de știință au prelevat mostre de scaun pentru a analiza microbiomul intestinal al participanților, apoi i-au plasat într-unul din trei grupuri.

Primul grup, care a fost numit „grupul de dietă cu nuci”, a fost format din participanți care au mâncat zilnic 57-99 de grame – aproximativ o cană de nuci. Al doilea grup a consumat aceleași cantități de acid gras omega-3 acid alfa-linolenic prezent în nuci, fără a le mânca. Aceasta a fost „dieta de control cu nuci asortate”.

Al treilea grup a fost desemnat să suplimenteze ALA cu acid oleic și a fost denumit grupul „acidul oleic înlocuiește ALA în dieta fără nuci”. La sfârșitul celor 6 săptămâni, cercetătorii au colectat mostre de scaun de la participanți și au analizat probele cu metatranscriptomică „pentru a investiga compoziția și funcționalitatea microbiotei intestinale”.

Alte motive pentru care nucile sunt foarte sănătoase:

Ajută la controlul greutății

Dacă sunteți în căutarea unei gustari sănătoase, care să învingă foamea și să vă ajute să slăbiți, nucile pot fi alegerea potrivită. În ciuda faptului că sunt bogate în calorii, nucile fi ”prietenoase” cu greutatea.

Ele dau senzația de sațietate prin promovarea controlului apetitului. Acest lucru poate avea beneficii excelente în gestionarea greutății.

Sprijină sănătatea inimii

Deși grăsimile nu sunt considerate bune pentru inimă, unele grăsimi sănătoase pot susține sănătatea generală.

Nucile sunt o sursă de grăsimi sănătoase și pot ajuta la gestionarea nivelului de colesterol și a hipertensiunii.

Sprijină sănătatea creierului

Nucile sunt benefice creierului. Adepții dietei mediteraneene cu conținut scăzut de sare au avut cele mai puține riscuri de a suferi de Alzheimer și demență când au consumat nuci, semințe și leguminoase și de cinci ori mai mult pe săptămână.

De aceea, experții recomandă să adăugați nuci în iaurt sau în fulgii de ovăz.

Ajută digestia

Un intestin sănătos joacă un rol crucial în reglarea digestiei. Consumul regulat de nuci poate ajuta la îmbunătățirea microbiotei intestinale, fiind o alegere excelentă pentru a stimula digestia.