Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate care afectează atât tinerii, cât și bătrânii. Este unul dintre principalii factori de risc de deces și invaliditate în întreaga lume. Unul dintre cei mai simpli pași pe care îi puteți face a preveni hipertensiunea arterială este, desigur, o alimentație sănătoasă. Alimentele pe care le alegem în fiecare zi sunt importante pentru sănătatea inimii.
De altfel, cercetările privind hipertensiunea arterială arată că alimentele pe care le consumăm pot contribui la scăderea și gestionarea hipertensiunii arteriale. Un astfel de aliment-minune este deliciosul pepene galben. Iar acum este anotimpul lui!
Protejează împotriva deshidratării și luptă împotriva căldurii
Cercetările realizate în ultima decadă au scos la iveală numeroase efecte benefice ale pepenelui galben asupra sănătății. Conținutul său ridicat de apă protejează împotriva deshidratării și luptă împotriva căldurii, iar gustul delicios ne ajută să mâncăm un desert fără gluten. Aroma specială, ușor dulce și suculentă, a pepenelui galben, îl face un fruct ideal chiar și pentru cei mai pretențioși.
În timp ce alte fructe, cum ar fi fructele de pădure, ar putea avea niveluri mai ridicate de antioxidanți, pepenele galben este consumat de obicei, în cantități mai mari, ceea ce poate compensa nivelul său scăzut de antioxidanți. Asta înseamnă că pepenele galben poate crește semnificativ nivelurile benefice de fitonutrienți.
Sursă incredibilă de vitamina C și vitamina A, sub formă de carotenoide
Pepenele este o sursă incredibilă de vitamina C și vitamina A, sub formă de carotenoide. Mai mult, pepenele galben este una dintre cele mai bogate surse de fructe de vitamina A, dar și de vitamina B, inclusiv niacină, tiamină, acid folic, precum și potasiu, magneziu, fibre și vitamina K.
O cană de pepene galben conține aproximativ:
53 de calorii
0 grame grăsime
1 gram proteină
4 grame de fibre
12 grame de zahăr
13 grame de carbohidrați
269 mg vitamina A (120%)
61 mg vitamina C (109%)
428 mg potasiu (13%)
35 mg folat (10%)
2 mg niacină (6%)
4 mg vitamina K (6%)
07 mg tiamină (6%)
18 mg magneziu (4%)
Beneficii aduse sănătății
Pepenele galben este o sursă uimitoare de nutrienți importanți. În plus, pepenele galben nu este plin de calorii, făcându-l un fruct ideal pentru persoanele care vor să slăbească. Iată de ce ar trebui să nu evitați nicio clipă pepenele galben în acest sezon:
Combate hipertensiunea arterială
Conținutul de potasiu, fibre, colină și vitamina C din pepenele galben susține sănătatea inimii. Consumul de alimente bogate în potasiu ajută la reducerea hipertensiunii arteriale. Obținerea unor cantități adecvate de potasiu este importantă pentru reducerea aportului de sodiu în tratamentul hipertensiunii arteriale.
Alimente bogate în potasiu includ și ananasul, bananele, spanacul, portocalele și roșiile. Aportul ridicat de potasiu e asociat și cu o protecție împotriva pierderii masei musculare, un risc redus de accident vascular cerebral, reducerea formării de pietre la rinichi și păstrarea densității minerale osoase.
Ajută persoanele care suferă de astm
Beta-carotenul este unul dintre nutrienții importanți, care se găsește în fructele portocalii și galbene, cum ar fi morcovii, dovleacul, pepenele galben, dar și în varza kale și spanac. Vitamina C este un alt nutrient semnificativ care poate proteja împotriva astmului. Se găsește în fructele tropicale și în citrice.
Degenerescența maculară legată de vârstă
Pepenele galben conține un antioxidant puternic, cunoscut sub numele de zeaxantină, care filtrează razele periculoase de lumină albastră și joacă un rol defensiv în sănătatea ochilor, prevenind daunele cauzate de degenerescența maculară.
S-a dovedit că un aport ridicat de fructe reduce riscul și progresia anumitor tipuri de degenerescență maculară legate de vârstă.
Digestie
Datorită conținutului ridicat de fibre și apă, pepenele galben ajută la promovarea digestiei, la prevenirea constipației și menținerea unui tract digestiv sănătos.