Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea în fiecare zi
Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea în fiecare zi. Cafeaua este una dintre cele mai controversate băuturi. Unii susțin că poate avea efecte benefice asupra organismului, alții că ar trebui evitată în numele sănătății.
Cafeaua este considerată una dintre cele mai importante surse de polifenoli și acizi fenolici. Polifenolii acționează ca antioxidanți pentru a proteja corpul de stresul oxidativ.
Informații nutriționale
Înainte de a trece la beneficiile specifice ale cafelei, iată o defalcare nutrițională a unei cești de cafea:
Calorii: 2,4
Proteine: 0,29 grame
Grăsime: 0 grame
Carbohidrați: 0 grame
Fibre: 0 grame
Zahăr: 0 grame
Sodiu: 4,8 grame
Beneficiile cafelei negre
Da, cafeaua te trezește – și acesta ar putea fi principalul motiv pentru care o bei. Dar poate avea și alte efecte asupra sănătății.
„Cafeaua neagră oferă numeroase beneficii pentru sănătate, deoarece conține peste 1.000 de substanțe chimice bioactive, care pot promova longevitatea”, spune specialistul în medicină integrativă Betsy Greenleaf, conform Mindbodygreen.
Cafeaua este una dintre cele mai importante surse de polifenoli și acizi fenolici din lumea dezvoltată. Polifenolii acționează ca antioxidanți pentru a proteja corpul de stresul oxidativ. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de apariției unor probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, bolile inflamatorii și cancerul.
Iată câteva dintre cele mai semnificative beneficii pentru sănătate – de la funcția creierului și cogniție, până la sănătatea intestinală și pierderea în greutate:
Sprijină sănătatea creierului
Cercetătorii au descoperit că băutul cafelei negre ar putea crește vigilența și poate îmbunătăți timpul de reacție la 30 de minute după ce ai băut-o. De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește cunoașterea generală și starea de spirit la aproximativ 150 de miligrame de cofeină.
Pe lângă aceste efecte pe termen scurt, cafeaua neagră are beneficii pe termen lung asupra sănătății creierului și cogniției. Într-un alt studiu publicat în 2021, cercetătorii au observat că poate atenua declinul cognitiv și reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Aduce beneficii sănătății inimii
Cafeaua este considerată și cardioprotectoare. Consumul regulat de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de boli coronariene, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă. De asemenea, s-a demonstrat că poate reduce alți factori de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi diabetul de tip 2 și obezitatea. În plus, niciun studiu nu a arătat o creștere riscului aritmiilor sau o agravare a tensiunii arteriale la consumatorii de cafea.
Poate îmbunătăți sănătatea intestinului
Cafeaua imită efectul unui laxativ stimulant, accelerând timpul de tranzit intestinal. Este o veste bună pentru cei care suferă de constipație.
Sprijină metabolismul
Există cercetări conform cărora cafeaua poate accelera metabolismul și chiar ajută la pierderea în greutate – sau cel puțin poate juca un rol în gestionarea greutății. Studiile sugerează că această băutură afectează stocarea grăsimilor în celule, stimulează metabolismul și promovează microbiomul intestinal.
Toate acestea ajută la menținerea unui corp sănătos și a unei greutăți normale. Acest efect este legat de conținutul de cofeină al cafelei, un studiu. O creștere a aportului de cofeină ar putea promova reduceri mai mari ale indicelui de masă corporală (IMC) și, în special, a grăsimii corporale.
Efecte de îmbunătățire a performanței
Cofeina are și efecte de îmbunătățire a performanței, motiv pentru care mulți oameni o beau ca supliment, înainte de antrenament. Cafeaua are și dezavantaje, în afară de cele binecunoscute, precum insomnia și sevrajul.
Ce se întâmplă dacă renunți la cafea
S-ar putea să doriți să reduceți consumul de cafea, dacă observați că vă face mai nervos sau că aveți palpitații din când în când. MercyHealth observă că, atâta timp cât nu depășiți cantitatea sugerată, cafeaua poate avea beneficii pentru sănătate datorită fitochimicelor pe care le conține și care reduc inflamația.
Pe de altă parte, consumul a mai mult de patru căni de cafea pe zi crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Astfel, crește și riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Dacă renunțați să mai beți cafea, cel mai bine ar fi să reduceți, treptat, cantitatea pe care o beți de obicei, pentru a evita simptomele de sevraj precum ceața creierului și durerile de cap.