Ce se întâmplă în organism dacă bei un pahar de vin în fiecare seară. Efectele sunt de nebănuit

Sursă: Dreamstime

Alimentele au, fiecare în felul lor, un anumit rol într-o alimentație sănătoasă. Inclusiv un pahar de vin! Alcoolul, inclusiv vinul, a făcut parte de secole din rutina de seară a oamenilor și se pare că nu va dispărea prea curând. Fie că este vorba de un pahar de vin, de o bere sau de cocktailul preferat, alcoolul poate aduce unele beneficii organismului, atâta timp cât este băut cu moderație.

O lungă perioadă de timp s-a spus că vinul este bun pentru sănătate, atâta timp cât este consumat cu moderație. De obicei, vinul roșu este considerat vedeta, dar un studiu publicat de ”Journal of Agricultural and Food Chemistry” a constatat că și vinul alb poate avea aceleași beneficii pentru sănătate.

Eatingwell arată ce se întâmplă în organismul nostru dacă bem, seara, unul- două pahare de vin.

Există beneficii pentru sănătate?

Vinul roșu poate proteja împotriva bolilor de inimă. Oamenii de știință cred că antioxidanții din vinul roșu ajută la prevenirea apariției colesterolului, care poate duce la boli de inimă. Cu toate acesta, medicii sunt rezervați în a recomanda alcoolul ca medicament.

Dacă în rutina de zi cu zi intră savurarea unui pahar de vin după o zi lungă de muncă, trebuie să știți care sunt beneficiile aduse sănătății. Se pare că orice problemă, de la stres, la arsuri solare, poate fi prevenită cu un pahar de vin.

1. Mai puțin stres

Există date științifice care atestă efectele de scădere a stresului pentru cei care beau un pahar de vin. Un compus din vinul roșu, numit resveratrol, este responsabil pentru multe beneficii anti-inflamatorii ale vinului.

Cercetări din 2019 au descoperit că resveratrolul ar putea avea efecte anti-stres prin blocarea enzimelor din creier care duc la comportamente asemănătoare depresiei și anxietății. Consumul moderat de vin (un pahar pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați) a fost asociat cu un risc cu 32% mai mic de depresie.

2. Contribuie la sănătatea mintală

Cercetări recente au descoperit că, băut cu moderație, vinul poate avea beneficii neștiute când vine vorba de sănătatea mintală.

De asemenea, alte studii au arătat că un consum moderat ar putea reduce depresia, protejează creierul și poate diminua riscul de declin cognitiv – toate acestea promovând longevitatea.

3. Un pahar de vin prelungește viața

Savurarea unui pahar de vin poate prelungi viața. Consumatorii obișnuiți de vin au o rată de mortalitate cu 34% mai mică decât cei care beau bere sau alte băuturi alcoolice. Cercetătorii de la Harvard Medical School spun că resveratrolul a fost asociat cu proprietăți anti-îmbătrânire.

Acest compus poate fi obținut și din struguri, afine, merișoare și nuci. Resveratrolul activează o genă anti-îmbătrânire în organism. Cu toate acestea, această legătură se poate întâlni doar la cei care beau cu moderație.

4. Ajută inima

S-a spus că vinul roșu protejează inima. Vinul roșu conține taninuri, care au procianidine ce protejează împotriva bolilor de inimă. Taninurile sunt compuși din vin responsabili pentru acel gust special.

Pentru a obține cea mai mare sursă de procianidină, consumați mai ales vinurile din sud-vestul Franței. S-a dovedit că acești antioxidanți din vin cresc colesterolul bun.

5. O armă bună împotriva diabetului

Dacă ați avut probleme cu gestionarea diabetului, un pahar de vin ar putea ajuta. Specialiștii spun chiar că ar putea preveni această boală.

Studiile arată că băutorii moderați au o șansă cu 30% mai mică de a dezvolta diabet de tip 2. Un pahar de vin roșu, seara, este de asemenea, sigur pentru majoritatea diabeticilor.

6. Protejează pielea de arsurile solare

Iată alt mod în care paharul de vin ajută fără să fi bănuit: protejează pielea de arsurile solare! Un studiu spaniol din ”The Journal of Agricultural Food and Chemistry” a descoperit că antioxidanții din vin ne pot proteja pielea de arsurile solare.

Când pielea este expusă la razele UV dăunătoare, declanșează o reacție chimică în organism. Această reacție chimică face ca celulele pielii să fie arse. Flavonoidele, antioxidanții din struguri, pot stopa procesul chimic care ucide celulele pielii și duce la arsuri solare.