Dar, având în vedere că alcoolul crește riscul de cancer, indiferent de cantitate, cercetătorii spun că nu sfătuiesc oamenii să pună gura pe băuturile alcoolice.
În schimb, înțelegerea acestui mecanism poate indica modalități mai sănătoase de a profita de același beneficiu, cum ar fi prin exerciții fizice sau meditație, subliniază CBS News.
Zeci de ani, studii epidemiologice ample au arătat că persoanele care consumă cantități moderate de alcool – mai puțin de un pahar pe zi, femeile și unul până la două pahare pe zi, bărbații – au un risc mai mic de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi atacuri de cord și accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care se abțin complet de la alcool.
Alcoolul pare să crească nivelurile de HDL, colesterolul „bun”
Oamenii de știință nu au reușit niciodată să descopere de ce se întâmplă asta. Alcoolul pare să crească nivelurile de HDL, colesterolul „bun”, iar băutorii au în sânge niveluri mai scăzute ale unei proteine lipicioase, numite fibrinogen, ceea ce poate reduce riscul apariției cheagurilor periculoase.
În cantități mici, alcoolul poate crește sensibilitatea la insulină. Dar tot nu se explică anumite lucruri. De aceea, o echipă de cardiologi din Boston a decis să caute răspunsuri în altă parte: creierul.
Dr. Ahmed Tawakol, autor principal al studiului, șeful Centrului de Cercetare a Imagisticii Cardiovasculare la Spitalul General din Massachusetts, a remarcat că, ”după ce bei puțin alcool, înainte de a te simți agitat, te simți relaxat”. „Dacă te gândești la alcool pe termen scurt, primul efect pe care oamenii îl obțin este un răspuns care ne scapă de stres”, a spus el.
Ce au descoperit la cei cu antecedente de stres și anxietate
Pentru studiu, Tawakol și echipa sa au analizat obiceiurile de consum ale câtorva mii de oameni care au fost înscriși în Biobank Brigham. Ei au descoperit că cei care au băut între unul și până la 14 pahare de alcool pe săptămână au avut mai puține șanse de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral decât cei care au băut mai puțin de un pahar pe săptămână, chiar și după ajustarea pentru genetică, stilul de viață și alți factori de risc.
Ei au analizat, de asemenea, scanări ale creierului și au descoperit că cei care erau băutori ușori până la moderați au avut răspunsuri reduse la stres în amigdala cerebrală, partea creierului care procesează frica și amenințările, precum și mai puține atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
„Am descoperit că modificările creierului la băutorii ușori până la moderați au explicat efectele de protecție”, a spus Tawakol.
Beneficiile au fost vizibile în special în rândul persoanelor cu antecedente de anxietate
„Alcoolul a fost de două ori mai eficient în reducerea evenimentelor cardiace adverse majore în rândul persoanelor cu stres și anxietate”, a spus Tawakol. „A fost de aproximativ 20% la majoritatea pacienților, dar o reducere a riscului de 40% în rândul persoanelor cu anxietate anterioară”.
Tawakol studiază ceva numit rețeaua neuronală a stresului, care este centrată în jurul unei părți a creierului numită amigdala. Când amigdala este supraexcitată, activează sistemul nervos simpatic, pregătind corpul pentru un răspuns de luptă sau fugă. Acest lucru face ca tensiunea arterială să crească, la fel și inflamația. Anumiți neuroni se activează în acest proces și direcționează măduva osoasă să elibereze mai multe celule proinflamatorii.
Scanările creierului băutorilor ușori au arătat o activitate semnificativ mai mică în amigdală, decât la cei care nu beau și la cei care beau mult, a spus Tawakol, ceea ce indică faptul că băutura poate avea un efect. Cercetătorii susțin însă că orice cantitate de alcool crește riscul de cancer și este importantă găsirea unor metode alternative pentru a reduce stresul.