Probabil că nu există om care să nu fi auzit, în ultimii ani, cât de miraculoasă este pentru organism apa cu lămâie. Se spune că are numeroase beneficii pentru sănătate - de la promovarea digestiei până la reducerea daunelor celulare cauzate de oxidare.
La ele se adaugă și aportul necesar de vitamina C și potasiu.
De asemenea, unele studii au sugerat că apa cu lămâie poate ajuta la combaterea respirației urât mirositoare, precum și la menținerea sănătății pielii. Știați că un consum regulat de apă cu lămâie contribuie la sănătatea vezicii urinare?
Funcția principală a vezicii urinare este de a reține urina, înainte de a o elimina din organism prin uretră. Grație formei sale asemănătoare unui triunghi, o vezică funcțională poate reține până la 500 ml de urină, timp de până la cinci ore, potrivit Healthdigest.
Tot mai mulți oameni au început să bea apă cu lămâie ca parte a rutinei zilnice de sănătate, în special după ce se trezesc. Apa cu lămâie poate ajuta să ne simțim plini de energie. În plus, se spune că apa cu lămâie este unul dintre cele mai bune alimente care luptă împotriva inflamației.
Iată că acum sunt voci care afirmă că printre efectele benefice pe care consumul de apă cu lămâie le poate avea asupra corpului le putem adăuga și pe cele asupra vezicii urinare.
Protejează împotriva apariției pietrelor la rinichi prin creșterea hidratării
Deși se crede că apa cu lămâie contribuie la menținerea unei vezici sănătoase, experții subliniază că apa cu lămâie are limitele ei. „Apa cu lămâie nu va dizolva pietrele la rinichi existente. De asemenea, apa cu lămâie nu previne și nici nu tratează infecțiile urinare sau incontinența urinară”, spune medicul urolog Shenelle N. Wilson.
În schimb, experții susțin că apa cu lămâie poate ajuta sănătatea vezicii urinare.
În primul rând, apa cu lămâie poate ajuta la protejarea împotriva dezvoltării pietrelor la rinichi prin creșterea hidratării.
Recomandată de medicii urologi celor predispuși la litiază renală
Dacă apa simplă este eficientă în combaterea pietrelor la rinichi, adăugarea sucului de lămâie va ajuta la reducerea acidității urinei, protejând astfel împotriva acumulării de calciu, care poate duce la formarea pietrelor la rinichi. Medicul urolog Justin Houman spune chiar că „pacienții care sunt predispuși să facă pietre la rinichi sunt sfătuiți să bea zilnic suc de lămâie proaspăt stors”.
O meta-analiză din 2015 a unor studii publicate în revista Medicine a constatat că aportul mare de apă diluează concentrația și aciditatea urinei și elimină excesul de sare din organism, reducând cu 60% riscul de a face pietre la rinichi.
Dacă doriți să încercați efectul apei cu lămâie, Healthline sugerează să luați o jumătate de lămâie organică și să-i stoarceți sucul într-un pahar cu apă. Pentru a profita la maximum de apa cu lămâie, este bine să o consumați cât mai des. Nu uitați însă că băuturile acide pot deteriora smalțul dinților. De aceea, este indicat să beți apa cu lămâie cu un pai și să clătiți apoi gura cu apă plată.
Aciditatea lămâilor poate contribui la aciditatea din stomac, așa că apa cu lămâie poate ajuta la digestie pe măsură ce îmbătrânim.