Un pahar de bere pe zi ar putea să nu fie cel mai rău lucru pentru sănătate. Publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, un studiu recent a analizat 18.000 de adulți din Australia și America, cu o vârstă medie 74 de ani, timp de mai bine de patru ani.
Conform cercetării, s- a descoperit că cei care au băut cinci pahare de bere (sau vin) pe săptămână au avut un risc mult mai mic de boli cardiovasculare, decât cei care nu consumau alcool. Deși aceste studii ne pot face să credem că berea e o opțiune mai bună decât alte băuturi alcoolice, nu trebuie să ignorăm niciodată faptul că un consum de bere, zilnic, afectează sănătatea, imediat, dar și pe termen lung, potrivit Eatingwell.
Consumul moderat de bere este definit de Organizația Mondială a Sănătății drept o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei. În condițiile în care sunt respectate aceste recomandări, consumul de bere poate fi inclus cu succes într-o alimentație echilibrată și sănătoasă.
Informații nutriționale ale berii
Potrivit USDA, o cutie de 355 ml de bere obișnuită conține:
Calorii: 153
Proteine: 2 g
Grăsime totală: 0 g
Carbohidrați: 13 g
Fibre: 0 g
Zaharuri: 0 g
Alcool: 14 g
Niacină: 2 mg
Riboflavină: <1 mg
Colina: 36 mg
Folat: 21 mcg
Magneziu: 21 mg
Fosfor: 50 mg
Seleniu: 2 mcg
Vitamina B12: <1 mcg
Efectele benefice ale berii se datorează mai ales ingredientelor, care fac din bere o sursă importantă de polifenoli. Iată ce se întâmplă dacă bem zilnic bere.
Poate ajuta la densitatea osoasă
Potrivit unei recenzii din 2021 publicată în Nutrients, consumul de bere a fost legat de creșterea densității minerale osoase, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar consumul unei beri pe săptămână a fost asociat cu un risc mai scăzut de fractură de șold. Trebuie făcute mai multe cercetări pentru a susține acest lucru și pentru a evalua dacă beneficiile depășesc dezavantajele consumului de bere.
Perturbă somnul
Deși o doză de bere, dar și alte tipuri de alcool, ne face să ne simțim mai relaxați și să uităm de griji, intoxicația cu alcool poate afecta sănătatea creierului pe termen lung. „Alcoolul din bere poate afecta creierul, astfel încât reflexele sunt încetinite, iar echilibrul, memoria și somnul pot fi afectate”, spune medicul neurolog Kimberly Gomer.
Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism afirmă că alcoolul poate afecta calea de comunicare a creierului și afectează capacitatea creierului de a procesa informații. După cum menționează Gomer, somnul poate fi afectat chiar și după o cantitate mai mică de alcool. Atunci când consumați alcool, ficatul se activează pentru a-l metaboliza, ceea ce poate duce la o noapte de somn agitat.
Încetinește procesul de slăbire
„De fiecare dată când bei bere, ajunge direct în ficat”, spune Gomer. „Organismul nu are capacitatea de a stoca alcool, deoarece îl recunoaște drept o toxină”, explică el. Deci, dacă vreți să slăbiți, berea ar trebui eliminată.
Duce la probleme digestive
„Alcoolul este mai întâi descompus în stomac, favorizând o creștere a sucurilor digestive”, spune Gomer.
„Alcoolul irită intestinul subțire și colonul, unde este descompus și absorbit în continuare, afectând viteza normală de mișcare a alimentelor prin ele, ceea ce poate duce la dureri abdominale, balonare și diaree”, subliniază el.
Consumat în cantități mari, alcoolul poate provoca inflamații intestinale și probleme în tractul gastrointestinal și ficat. Unele cercetări sugerează că, datorită compușilor fermentați ai berii, ar putea contribui la sănătatea intestinală.
Risc major de deshidratare
Alcoolul din bere poate duce la deshidratare, spune Gomer. „Rinichiul este responsabil pentru reglarea fluidelor și electroliților, iar alcoolul poate perturba hormonii care afectează funcția rinichilor, afectând capacitatea organismului de a regla lichidul și electroliții. De asemenea, perturbă hormonii care afectează funcția rinichilor”, menționează acesta.