Cafeaua ajută și la prevenirea sindromului colonului iritabil
Cafeaua este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă, iar americanii beau zilnic aproximativ 400 de milioane de cești de cafea. Folosim cafeaua ca să ne trezim dimineața și să depășim oboseala de la amiază. În plus, cafeaua poate avea un efect laxativ. Dar se pare că ajută și la prevenirea sindromului colonului iritabil (IBS), potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients.
Sindromul colonului iritabil (IBS) este o tulburare funcțională a tractului digestiv caracterizată prin dureri abdominale cronice și modificări ale funcției tractului intestinal. Doar o mică parte dintre persoanele afectate au nevoie de îngrijiri medicale. Aproximativ 40% dintre persoanele care îndeplinesc criteriile de diagnosticare nu primesc un diagnostic oficial, potrivit Faherly.
Șanse cu 16% mai mici de a dezvolta IBS
O meta-analiză a opt studii care au inclus mai mult de 430.000 de participanți a constatat că oamenii care au consumat orice cantitate de cafea au avut șanse cu 16% mai mici de a dezvolta IBS decât cei care nu au băut cafea.
IBS este o afecțiune gastrointestinală care afectează anual peste 200.000 de persoane în SUA. Provoacă dureri abdominale, gaze, balonare, constipație și diaree, iar cercetătorii nu au reușit să identifice o cauză exactă. Deși simptomele pot fi tratate, IBS este incurabil și poate fi o problemă pe parcursul vieții.
Studiul nu a analizat cum ajută cafeaua la prevenirea IBS, dar aceasdta „conține cofeină și alți compuși bioactivi” care ar putea avea efecte multiple asupra microbiomului intestinal. În plus, polifenolii și alți compuși din cafea au proprietăți antiinflamatorii, care ar putea ajuta la prevenirea IBS.
Cum afectează cafeaua intestinul
Iritanții precum alcoolul, fumul de țigară și medicamentele anti-inflamatoare nesteroidiene – cum ar fi ibuprofenul – sunt cunoscuți că modifică mecanismele naturale de apărare ale stomacului și rănesc mucoasa, explică dr. Byron Cryer, șeful departamentului. medicină internă de la Centrul Medical al Universității Baylor din Dallas. Laboratorul său de cercetare este specializat în înțelegerea modului în care diferite medicamente și alte substanțe chimice pot dăuna stomacului și intestinului subțire.
Cercetări de dată recentă sugerează că obiceiul de a bea ceai sau cafea ar putea ajuta creierul să rămână în formă. Studiul a constatat că adulții în vârstă din Marea Britanie, care au băut în mod regulat cafea, au avut mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral și demență pe o perioadă de 11 ani, decât cei care nu au băut deloc.
Deși aceste descoperiri nu pot confirma o legătură cauză-efect, sunt cele mai recente care indică faptul că obiceiul de bea cafea sau ceai poate avea unele beneficii pentru sănătate.
Așa cum au arătat și alte studii, pe lângă îmbunătățirea atenției, concentrării și a dispoziției, cafeaua are efecte antioxidante și anti-inflamatorii și reduce riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.
Toate aceste beneficii se pot obține câtă vreme cafeaua este băută în mod corect. Se pare că există un mod corect, dar și unul greșit, de a face acest lucru, iar acesta din urmă poate fi un pericol pentru sănătate, în special pentru creier.