De la reducerea riscului apariției unor boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, până la furnizarea de antioxidanți și îmbunătățirea funcției cognitive, aceste băuturi au făcut obiectul a numeroase studii pentru a vedea efectele lor asupra sănătății.

Clinica Mayo spune că un consum de aproximativ 400 mg de cafea pe zi este în general considerat o cantitate sigură pentru persoanele care sunt sănătoase. Cofeina favorizează lipoliza (procesul prin care se descompun grăsimile), datorită unei eliberări mai mari de adrenalină. Lipoliza determină apoi producerea acizilor grași. Acești acizi grași sunt apoi eliberați în sânge și transportați către mușchi pentru a fi folosiți ca energie, conform News18.

Ceaiul și cafeaua au numeroase beneficii pentru sănătate, dar și dezavantaje

Un studiu publicat în revista „Arterioscleroza, Tromboza și Biologia Vasculară” a analizat în mod special rolul flavonoidelor asupra bolilor vasculare. Studiul s-a concentrat pe calcificarea aortei abdominale, cea mai mare arteră din organism care preia sângele din inimă, prin abdomen și prin restul corpului. Orice calcifiere în jurul aortei abdominale crește riscul unui atac de cord, accident vascular cerebral, dar și al demenței.

Iată care sunt beneficiile majore ale ceaiului și cafelei

Funcție cognitivă îmbunătățită. Atât ceaiul, cât și cafeaua conțin cofeină, care poate îmbunătăți funcția creierului, sprijinind vigilența, memoria și concentrarea.

Risc redus de boli cronice. Studiile sugerează că un consum regulat de ceai și cafea poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabet, boli de inimă și unele tipuri de cancer.

Proprietăți antioxidante. Și ceaiul și cafeaua conțin antioxidanți, care pot ajuta la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi din organism.

Risc scăzut de tulburări neurologice. Potrivit National Institutes of Health, consumul moderat de cafea poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni neurodegenerative comune, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson.

Stimularea metabolismului. Cofeina din ceai și din cafea poate crește metabolismul și poate ajuta la arderea caloriilor, contribuind la pierderea în greutate.

Dezavantajele cafelei

Sensibilitatea la cofeină: Unii oameni pot fi mai sensibili la cofeină și pot experimenta nervozitate, anxietate sau tulburări de somn.

Tulburări de somn. Consumul de cofeină aproape de ora de culcare poate perturba tiparele de somn.

Pătarea dinților. Consumul regulat de cofeină poate duce la pătarea dinților din cauza cantității mari de taninuri și a unor compuși prezenți în băuturi.

Deshidratare. Ceaiul și cafeaua sunt diuretice, ceea ce înseamnă că pot crește producția de urină și pot duce la deshidratare, dacă nu sunt consumate cu moderație.

Aport crescut de calorii. Adăugarea zahărului în ceai și cafea poate crește semnificativ aportul de calorii, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și alte consecințe negative asupra sănătății.

Avantajele cafelei, conform studiilor mai vechi

Cercetările anterioare au descoperit că o ceașcă de cafea pe zi poate ajuta supraviețuitorii unui atac de cord, prin scăderea riscului de deces, și poate preveni apariția atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale la persoanele sănătoase. Studii separate au sugerat că un consum regulat de cafea poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer. De asemenea, cafeaua poate ajuta la controlarea poftei de mâncare, scăderea riscului de depresie sau la creșterea atenției. Pe de altă parte, prea multă cafea poate crește tensiunea arterială și poate duce la anxietate, palpitații și probleme de somn.