Cercetări științifice asupra ceaiului verde au indicat un lucru extraordinar: catechinele din extractul de ceai verde pot scădea zahărul din sânge și, de asemenea, pot îmbunătăți sănătatea intestinului.
Studiul a analizat utilizarea extractului de ceai, nu a ceaiului verde în sine. Dar se știe că această băutură stimulează metabolismul, ne ajută să ne simțim relaxați și mai calmi.
Este, însă, o idee bună să bem ceai verde înainte de a ne culca? Experții afirmă că există beneficii ale consumului de ceai, noaptea, dar și câteva dezavantaje, potrivit Thehealthsite.
Efectele ceaiului verde asupra somnului
Ceaiul verde este produs din frunze neoxidate și este unul dintre cele mai puțin procesate tipuri de ceai. Este foarte bogat în antioxidanți și polifenoli, fiind considerat, pe bună dreptate, una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume. Printre beneficiile știute ale acestui ceai se numără o mai bună funcționare a creierului, susținerea procesului de slăbire, protejarea împotriva cancerului, reducerea riscului de boli cardiace. Consumul de ceai verde ajută la reducerea greutății corporale, în principal a grăsimii corporale, prin creșterea termogenezei postprandiale și a oxidării grăsimilor, arată un studiu recent. Ceaiul verde „poate fi extrem de eficient în reducerea grăsimii abdominale periculoase”. Deci, pe lângă celelalte beneficii, o cană de ceai verde poate ajuta și la controlul greutății.
O ceașcă de ceai verde ne ajută să avem un somn bun?
Experții spun că o ceașcă de ceai verde poate ajuta să avem un somn bun. Teanina, prezentă în această băutură, este cea care favorizează somnul. Este, de asemenea, compusul care ajută la reducerea hormonilor legați de stres și relaxează excitația neuronilor din creier. Despre acest tip de ceai se spune că poate îmbunătăți funcția cognitivă, ajută la detoxifiere, protejează împotriva cancerului, poate reduce riscul de diabet de tip 2 și al unor boli de inimă.
Cofeina ar putea fi un obstacol
Dar, așa cum susțin experții în nutriție, ceaiul verde vine și cu câteva dezavantaje. Ceaiul verde conține cofeină. Cantitatea de cofeină este foarte mică, o cană poate avea 30 mg, dar are un impact asupra creierului și corpului. Cofeina își face efectul după jumătate de oră sau o oră, așa că ceaiul verde poate afecta somnul. De asemenea, poate stimula vigilența, concentrarea și excitarea, perturbând somnul.
Există efecte secundare?
Consumul de până la opt căni de ceai verde pe zi este considerat sigur. În schimb, o cantitate mai mare decât aceasta poate provoca efecte secundare, precum:
- Neliniște
- Insomnie
- Dureri de cap
- Ameţeli
- Ritm cardiac rapid
- Deshidratare
- Urinare frecventă
Risc scăzut de cancer
Tot mai multe studii sugerează că un consum regulat de ceai verde poate ajuta la prevenirea unei maladii precum cancerul. Astfel, s-a observat că femeile care au băut ceai verde au avut un risc cu 20 până la 30% mai mic de a face cancer de sân. Un alt studiu a constatat că bărbații care au băut ceai verde au un risc cu 48% mai mic de a suferi de cancer de prostată.