Numeroase dovezi au arătat până acum că o dietă din care nu lipsesc alimentele fermentate modelează microbiomul intestinal.
De aceea, pe lângă eliminarea alimentelor procesate, introducerea în dietă a alimentelor bogate în probiotice, benefice pentru intestine, este o idee grozavă. Potrivit site-ului Shefinds, dieta, exercițiile fizice și medicamentele sunt doar câțiva dintre factorii care pot influența structura intestinului. Dacă microbiomul intestinal nu este hrănit corespunzător, microbii dăunători pot prolifera, în timp ce cei simbiotici vor avea sarcini precum gestionarea sistemului imunitar și distrugerea alimentelor.
Un medic nutriționist explică din nou de ce băutura pe bază de kombucha, chefirul și oțetul de mere sunt cele mai bune prebiotice.
1. Kombucha
Kombucha este o băutură acidulată, cu un gust dulce-acrișor, care se prepară cu ceai. Deși se consumă de peste 2000 de ani, fiind originară din China, a devenit populară în Europa abia în secolul XX.
”Kombucha este adesea preparată cu ceai verde sau negru și zahăr. Deoarece este fermentată, această băutură gustoasă este plină de bacterii sănătoase”, spune medicul nutriționist Samantha Nanvati. Această băutură ajută la o digestie mai bună și crește absorbția nutrițională. În plus, „are mulți antioxidanți și poate întări sistemul imunitar”, iar asta o face o opțiune foarte bună pentru sănătatea generală. Băută în mod constant, kombucha ține sănătatea intestinală sub control, reduce inflamația și, eventual, poate stimula metabolismul.
2. Chefirul
Chefirul este o altă băutură fermentată, bogată în probiotice. „Ca și kombucha, chefirul are o compoziție bacteriană care susține digestia, îmbunătățește absorbția nutrienților și întărește sistemul imunitar”, spune Nanavati. De asemenea, chefirul „este plin de calciu, proteine și vitamine B”, spune ea. Cu siguranță, chefirul este o băutură grozavă pentru sănătatea digestivă și pierderea în greutate.
3. Oțetul de mere
Aproape toată lumea a auzit de beneficiile oțetului de mere, care poate ajuta la pierderea în greutate, prin reducerea poftei de mâncare. Nanavati spune că, deși nu tot oțetul de mere conține probiotice, „poate fi totuși considerat o băutură probiotică”. Acidul acetic din oțet este produs când merele sunt fermentate cu drojdie.
„Conține probiotice bune, care pot ajuta la promovarea digestiei și reducerea inflamației intestinale”, spune medicul. Ea recomandă ca oțetul de mere să fie diluat cu apă înainte de a-l bea.