În ultimii ani, tot mai mulți oameni au ales să introducă acest oțet în dietă, în speranța că astfel își vor îmbunătăți sănătatea. Potrivit cercetărilor, oțetul de mere poate ajuta la slăbit și poate contribui la echilibrarea nivelului zahărului din sânge. În ultimii ani au apărut studii care susțin că acest tip de oțet poate scădea și colesterolul. Dar multe din aceste studii au fost efectuate doar pe animale, potrivit Harpersbazaar.
Înainte de a începe să beți oțet de mere în fiecare dimineață, este important să știți cum afectează cu adevărat organismul. Iată ce spun experții citați de Harpersbazaar.
Ce este oțetul de mere
După cum sugerează și numele, oțetul de mere este produs prin procesul de fermentare a sucului de mere. „În general, este vorba de 95% apă și 5 până la 6% acid acetic, care este compusul activ din ACV”, explică Sophie Medlin, dietetician la CityDietitians.
„Deși nu are alți nutrienți semnificativi, conține unele enzime și câteva bacterii probiotice. Oțetul de mere care este destinat consumului tinde să pară tulbure, deoarece conține „mama”, adică tulpinile de bacterii bune adăugate, adaugă el.
După cum explică și Vic Coppin, expert în nutriție la MuscleFood, „oțetul de mere este format în principal din suc de mere. Dar zahărul adăugat se transformă în alcool (proces cunoscut sub numele de fermentație), iar apoi bacteria transformă alcoolul în acid acetic. În acest fel, oțetul de mere dobândește celebrul miros puternic și gustul acru”, explică el.
Care sunt beneficiile oțetului de mere
În ciuda popularității sale, dovezile clinice pentru beneficiile aduse sănătății sunt abia la început. Medlin explică: „Un studiu clinic din 2019 a sugerat că oțetul de mere poate scădea reacția zahărului din sânge la carbohidrați și poate îmbunătăți sensibilitatea corpului la insulină. O revizuire sistematică ulterioară a dovezilor din 2021 a sugerat același lucru, dar a remarcat că sunt necesare studii mai ample”.
Potrivit lui Medlin, există dovezi slabe care sugerează că oțetul de mere poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului, deși sunt necesare cercetări suplimentare. Studiile pe termen scurt au sugerat că oțetul de mere te ajută să te simți mai sătul pentru mai mult timp, deși studiile pe termen mai lung nu confirmă acest lucru”, spune Medlin.
Poate ajuta la atenuarea simptomelor de indigestie sau de reflux acid
O serie de informații susțin beneficiile oțetului de mere mai ales pentru sănătatea intestinală. „Oțetul de mere este cunoscut că are proprietăți antimicrobiene și poate ajuta la promovarea digestiei sănătoase prin echilibrarea bacteriilor intestinale. De asemenea, poate ajuta la atenuarea simptomelor de indigestie sau de reflux acid, dar sunt necesare mai multe cercetări”, spune dermatologul, nutriționistul și autorul cărții ”Skin Food”, Dr. Thivi Maruthappu.
Care sunt dezavantajele consumului oțetului de mere
Pe lângă faptul că poate afecta smalțul dinților atunci când nu este consumat corespunzător, natura acidă a oțetului de mere poate afecta țesuturile delicate ale gâtului și esofagului, care nu sunt expuse la un pH atât de scăzut în mod regulat, spune Medlin. „Oamenii care au deja probleme cu smalțul dinților sau care au reflux acid nu ar trebui să folosească oțet de mere, în special ca băutură”, avertizează ea.
Ar trebui, sau nu, să beți oțet de mere?
„Există date care spun că oțetul de mere ajută la echilibrul acido-bazic din organism, ca parte a dietei alcaline. Ceea ce este cu adevărat important de reținut este că nimic din ceea ce mănânci sau bei nu va afecta aciditatea sau alcalinitatea sângelui sau a corpului”, spune Medlin. „Acest lucru este foarte strâns legat de sisteme complexe din organism, deoarece chiar și o mică schimbare a pH-ului sângelui poate fi fatală”, adaugă el.
Consumat în mod corespunzător, ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, nu este rău să beți oțet de mere pentru a vedea dacă corpul răspunde bine la acesta. Începeți cu o lingură, în alimente, sau diluat în apă, o dată pe zi și aveți grijă să-l luați înainte de prima masă, dacă sunteți predispus la dureri de stomac.