Ce se întâmplă în organism dacă mănânci o salată în fiecare zi

salata

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre salată. Este bine să mănânci același lucru în fiecare zi? Experții spun că o anumită rutină de alimentație poate ajuta la slăbit, sprijinind obiectivele de gestionare a greutății, dar, pe de altă parte, poate duce și la dezechilibre. „Dacă ați băut doar cafea pe tot parcursul zilei, este posibil să consumați excesiv cofeină și riscați să vă deshidratați”, spune dieteticianul Michelle Milgrim. Dar ce se întâmplă dacă mâncăm salată în fiecare zi?

Ce se întâmplă în organism atunci când mănânci o salată în fiecare zi

Milgrin spune că salatele pot fi amestecate cu diverse ingrediente pentru a satisface nevoile de nutrienți. Organizații precum Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă consumul a patru porții de fructe și legume zilnic.

Salatele te pot ajuta să ajungi la aceste obiective, spune ea.

„Unele alimente au o densitate mare de nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, care oferă organismului multe vitamine, minerale și fibre”, spune dieteticianul Kelly Redfield, conform Parade.

Experții explică ce se întâmplă în organism atunci când mănânci o salată în fiecare zi și care sunt semnele că ar trebui să renunți să te alimentezi în acest fel.

1. Aportul de nutrienți va crește

Un studiu din 2019 pe aproape 10.000 de adulți a constatat că persoanele care au mâncat zilnic salată au consumat mai multe vitamine A, B-6, C, E, K, acid folic, colină și alți nutrienți esențiali. Rezultatele confirmă un studiu mai vechi, din 2006, efectuat pe peste 9.000 de femei și 8.000 de bărbați, care a constatat că cei care mănâncă salată beneficiază, de obicei, mai multe vitamine C și E, acid folic și carotenoizi.

„Salatele includ o varietate de legume, verdeață cu frunze și alte ingrediente nutritive”, explică dieteticianul Trista Brest. „Aceste alimente sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, oferind nutrienți esențiali care susțin sănătatea generală”, subliniază ea.

2. Ajută la hidratare

Este foarte bine să bei multă apă plată, dar nu e singura modalitate de hidratare.

„Aportul de lichide nu vine doar din ceea ce bem, ci și din alimentele pe care le consumăm”, spune Milgrim. „Fructele și legumele conțin mai ales apă, așa că atunci când creștem aportul acestor alimente, ne îmbunătățim în mod natural hidratarea”, adaugă ea.

3. Intestinul, pancreasul și stomacul îți vor mulțumi

Pe lângă nutrienții amintiți, cercetările au arătat că cei care mănâncă salate beneficiază de mai multe fibre.

„Fructele, legumele, fasolea, mazărea și lintea sunt alimente bogate în fibre”, spune Milgrim. „Fie că vă bucurați de o salată cu frunze verzi, o salată de legume, o salată de fasole, o salată de cereale (integrale) sau o combinație, vă bucurați de o bombă de fibre, care sunt bune pentru intestin”, spune ea.

„Fibrele promovează mișcările intestinale regulate, ajută la prevenirea constipației și susțin un sistem digestiv sănătos”, explică Best. De asemenea, contribuie la creșterea bacteriilor benefice în intestin, favorizând un microbiom intestinal echilibrat.

Pe lângă sănătatea intestinului, cercetările din 2020 au descoperit că salata a oferit și alte beneficii, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și a metabolismului (inclusiv reglarea zahărului din sânge).

„Consumul alimentelor bogate în fibre solubile poate reduce cantitatea de colesterol absorbită din alimente, ceea ce duce la scăderea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea tensiunii arteriale”, spune Milgrim.

În plus, fibrele încetinesc absorbția zaharurilor, prevenind creșterile rapide ale glicemiei. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele cu risc de diabet sau rezistență la insulină.

4. Pielea va arăta mai strălucitoare

Best spune că salata aduce beneficii și pielii.

„Salatele bogate în nutrienți oferă vitamine și antioxidanți care susțin sănătatea pielii”, spune Best. De exemplu, vitamina C din ingrediente precum ardeiul gras și citricele ajută la sinteza colagenului, contribuind la elasticitatea pielii. Antioxidanții ajută la protejarea pielii de daunele cauzate de razele UV și de poluanții mediului.

5. Gestionarea greutății va deveni mai ușoară

Salatele bogate în legume sunt sățioase și au un conținut scăzut de calorii, ajutând oamenii să piardă kilograme și să-și gestioneze greutatea. Cu un singur avertisment: contează ceea ce punem în salată!

„Cel mai important lucru la care trebuie să fii atent sunt sosurile”, avertizează Redfield, care recomandă un sos simplu, cum ar fi un amestec de ulei de măsline, zeama de lămâie, sare și oțet balsamic.

Poți mânca prea multă salată?

Deși salatele pot fi un plus sănătos, consumul în exces poate provoca unele probleme.

„Balonarea excesivă poate însemna că aveți prea multe alimente crude în dietă”, explică Redfield. „Legumele crude pot fi greu de digerat de unii oameni, așa că aveți grijă când mâncați salată!”, sfătuiește ea.