Ce se întâmplă în organism dacă mănânci un burger în fiecare zi

burger

SURSA FOTO: Dreamstime

Burgerii sunt un produs nelipsit din dieta americanilor. Se spune că un american care nu a mâncat niciodată un burger nu se poate numi „american”. Între timp, industria fast-food prosperă de pe urma pasiunii de neoprit a americanilor pentru carnea de vită și chifla pufoasă.

Burgerii au deveni un pilon principal al meniurilor restaurantelor și pub-urilor din toată țara. Până și restaurantele de lux au introdus în meniu variante sofisticate ale celebrului burger, conform Parade.

Americanii iubesc atât de mult burgerii, încât îi mănâncă în mod regulat, indiferent de anotimp, dacă e zi de sărbătoare sau dacă sunt la o petrecere. Americanul mediu mănâncă aproximativ cinci-opt burgeri pe lună. Sunt oare conștienți de faptul că acest tip de dietă le poate afecta sănătatea? Iată ce spune unul din medicii consultați de Parade.

De ce burgerii nu sunt sănătoși

Potrivit unui sondaj realizat de Mintel, 82% dintre americani cred că burgerii sunt un aliment sănătos și o sursă bună de nutrienți. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că burgerii au un conținut ridicat de proteine. Deși acest lucru este adevărat, nu sunt deloc un aliment sănătos.

„Hamburgerii au un conținut ridicat de grăsimi saturate, ceea ce poate duce la boli de inimă și la niveluri ridicate de colesterol”, spune dieteticianul Kimberly Wiemann din Long Island.

Acesta este motivul principal pentru care burgerii sunt considerați nesănătoși. Un hamburger McDonald’s are 8 grame de grăsimi saturate, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din cantitatea recomandată de American Heart Association. De asemenea, acel burger conține 710 de miligrame de sodiu.

Beneficii insuficiente

Spre deosebire de sursele de proteine ​​pe bază de plante, burgerii nu aduc multă valoare nutritivă unei mese. De exemplu, alimente precum fasolea, năutul și tofu sunt bogate în fibre și antioxidanți, care, din burgeri, lipsesc.

Burgerii au și o parte bună. După cum s-a menționat anterior, conțin proteine și fier. Wiemann avertizează, însă, că aceste beneficii nu sunt suficiente pentru a echilibra cantitatea mare de grăsimi saturate.

Ce se întâmplă dacă mănânci un burger în fiecare zi

Wiemann susține că, dacă mănânci zilnic un burger, una dintre modalitățile în care acesta va afecta sănătatea este, în mod clar, creșterea riscului apariției unor boli cardiovasculare.

„Grăsimile saturate din carnea roșie, pe care o conțin burgerii, pot duce la creșterea „colesterolului rău” și la niveluri mai scăzute de „colesterol bun”,” explică ea.

În plus, tensiunea arterială ridicată crește și riscul de diabet de tip 2. Pe lângă impactul negativ asupra sănătății inimii, Wiemann spune că mâncatul unui burger, în fiecare zi, este extrem de dăunător sănătății intestinale.

„Conform unor studii, carnea roșie poate contribui la inflamația intestinală. O porție de carne roșie pe zi crește riscul de inflamație intestinală și diverticulită, cu 18%”, spune ea.

„S-a demonstrat că înlocuirea cărnii roșii cu carnea de pui sau cu pește reduce acest risc cu aproximativ 20 la sută”, adaugă ea.

Studiul care a demonstrat riscurile

Dacă riscurile tot mai mari de boli cardiovasculare și inflamație intestinală nu sunt suficiente pentru a-i convinge pe americani să renunțe la obiceiul de a mânca un burger în fiecare zi, atunci trebuie amintite concluziile unui studiu științific, care a luat în considerare o jumătate de milion de oameni.

Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în carne roșie a fost asociată cu o durată de viață mai scurtă din cauza riscului crescut de cancer și (din nou) de boli cardiovasculare.