Ce se întâmplă în organism dacă mănânci usturoi în fiecare zi?

usturoi

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci usturoi în fiecare zi? Usturoiul a fost folosit timp de secole ca plantă medicinală și a demonstrat efecte antibacteriene, antivirale și antifungice.

Usturoiul înseamnă sănătate curată

S-au făcut numeroase studii, pe oameni, cu privire la efectele usturoiului asupra unor probeleme ca răceala sau de gripa și toate au descoperit că nu reduce doar simptomele, ci accelerează procesul de recuperare. În plus, consumul regulat de usturoi poate face minuni pentru sănătatea inimii, potrivit Eatingwell.

Usturoiul nu adaugă doar o savoare minunată mâncărurilor, ci are și benficii din punct de vedere nutrițional. Iată informațiile nutriționale pentru trei căței de usturoi crud, conform USDA:

Calorii: 13
Carbohidrați: 3 g
Fibre alimentare: 0 g
Zaharuri totale: 0 g
Proteine: 0,5 g
Grasimi totale: 0 g
Sodiu: 1,5 mg
Potasiu: 36 mg
Vitamina C: 2,8 mg

Deoarece cantitatea de usturoi pe care o consumăm de obicei este destul de mică, și cantitatea de nutrienți pe care o ingerăm va fi una scăzută. Usturoiul conține nutrienți care promovează sănătatea, cum ar fi vitamina C, zinc, fier, potasiu, magneziu și vitamina K.

Dacă mănânci usturoi în mod regulat, vei beneficia de o cantitate mai mare de vitamine și minerale importante.Iată care sunt cele mai cunoscute beneficii ale consumului de usturoi.

Ajută la susținerea sistemului imunitar

Inflamația cronică vă poate afecta imunitatea prin reducerea numărului de celule albe din sânge. Studiile care investighează efectele extractului de usturoi au descoperit că ajută la reducerea inflamației sistemice și la restabilirea nivelului de celule albe din sânge, conform unei recenzii din 2021 în Jurnalul de Cercetare Clinică și Translațională.

Acest lucru se datorează în mare parte alicinei, un compus care conține sulf care se găsește în alimentele allium precum ceapa, arpagicul și usturoiul.

Ține sub control nivelul zahărului din sânge

Persoanele care se confruntă cu niveluri fluctuante de zahăr în sânge pot beneficia de încorporarea usturoiului în rutina de dimineață. Studiile sugerează că poate crește sensibilitatea la insulină și poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, ajutând persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2.

Cu toate acestea, este esențial să consultați un medic înainte de a face modificări semnificative în obiceiurile alimentare.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Consumul regulat de usturoi poate face minuni pentru sănătatea inimii. Studiile au arătat că ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale și la reducerea colesterolului LDL rău, în timp ce crește colesterolul HDL bun.

Aceste efecte sunt atribuite compușilor cu sulf din usturoi, care promovează o mai bună circulație a sângelui și reduc riscul bolilor cardiovasculare.

Contribuie la o mai bună funcție digestivă

Includerea usturoiului crud în rutina de dimineață poate fi benefică pentru sistemul digestiv. Stimulează producția de sucuri gastrice, care ajută la descompunerea și asimilarea alimentelor.

În plus, are proprietăți prebiotice care încurajează creșterea bacteriilor intestinale benefice, susținând un microbiom intestinal sănătos. Un sistem digestiv care funcționează bine duce la o mai bună absorbție a nutrienților și poate ajuta la prevenirea problemelor gastrointestinale.

Sprijină detoxifierea

Usturoiul acționează și ca un detoxifiant natural, favorizând eliminarea toxinelor din organism. Alicina din usturoi îmbunătățește funcția ficatului, permițându-i să elimine în mod eficient substanțele nocive din sânge. Detoxifierea regulată poate atenua povara asupra organelor, reduce inflamația și poate contribui la o piele mai curată și la creșterea nivelului de energie.