Dacă spui „vară”, gândul te duce imediat la vacanțe, soare, căldură mare și... înghețată! Pe măsură ce zilele devin toride și ziua este mai lungă, tânjim după înghețată ca în copilărie. Înghețata este unul dintre deliciile pe care nu ni le putem refuza chiar dacă ținem la siluetă și conține câțiva nutrienți importanți, cum ar fi calciu, vitamina D și vitamina A. Dar există persoane pentru care înghețata nu este recomandată, fie din cauza amigdalelor, fie a intoleranței la lactoză. Există alternative delicioase de care se pot bucura.
Intoleranță la înghețată și lactate
Spitalul de Copii din Boston spune că între 30 și 50 de milioane de americani suferă de intoleranță la lactoză.
„Înghețata ar putea avea un impact negativ asupra digestiei dacă sunteți sensibil la lactate sau aveți intoleranța la lactoză”, spune dieteticianul Erika Jacobson.
„Înghețata este un aliment cu conținut ridicat de lactoză. Așa că, dacă aveți intoleranță la lactoză, este posibil să aveți dureri de stomac, crampe, gaze și diaree. Acest lucru se întâmplă atunci când organismului îi lipsește enzima numită lactază, necesară pentru a descompune lactoza (un zahăr care se găsește în mod natural în lapte și produse lactate)”, explică ea.
Înghețata consumată zilnic crește nivelul de zahăr
Datele unui studiu din aprilie 2023 au sugerat că americanii consideră Ben & Jerry’s drept marca preferată de înghețată, vânzările în 2022 totalizând, anual aproape un miliard de dolari. Dacă mâncați o porție mică de înghețată ( cum ar fi o jumătate de cornet), carbohidrații și zaharurile adăugate pot provoca o creștere modestă a zahărului din sânge.
Dar un cornet plin cu înghețată, la care adaugi trei toppinguri delicioase, depășește cu mult recomandarea zilnică privind zahărul adăugat (25 de grame pentru femei și 36 de grame pentru bărbați) și vă poate da peste cap glicemia.
Pentru a evita un accident glicemic, alegeți un cornet mic și evitați să adăugați toppinguri pline de zahăr. Pentru a consuma înghețata într-un mod mai sănătos, alegeți garnituri bogate în nutrienți, cum ar fi fructe de pădure proaspete, nuci, banane, ananas sau cereale crocante din cereale integrale.
Risc de îmbolnăvire
Aceste ingrediente nu numai că vor adăuga aromă și textură, dar vor spori și cantitatea de vitamine, minerale și fibre din înghețată. Se poate adăuga și o cantitate mică de proteine pe bază de plante.
Medicii recomandă întotdeauna să consumați orice alimente care conțin zahăr adăugat și grăsimi saturate, cum ar fi înghețata, cât se poate de moderat. Consumate în exces, aceste alimente ar putea crește riscul unor afecțiuni cronice precum boli de inimă, colesterol ridicat, obezitate și diabet.
Dezavantajul major
Aveți o stare mai proastă? Înghețata poate duce la o creștere temporară a dispoziției, care, adesea, se observă de la prima linguriță. Acest lucru se datorează faptului că centrii de plăcere/recompense ai creierului se aprind atunci când mâncăm ceva ce ne încântă papilele gustative.
Dezavantajul este că ați putea ajunge să consumați înghețată în exces pentru a vă simți mai fericit, potrivit The Healthy.