Este una dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii, 100 de grame având doar 26 kcal și nu conține grăsimi saturate sau colesterol. În schimb, dovleacul este o sursă bogată de fibre dietetice, antioxidanți, minerale și vitamine.
Este recomandat de dieteticieni și nutritioniști pentru controlul colesterolului. Dovleacul poate ajuta la reducerea riscului de cancer, la creșterea imunității, reducerea grăsimii de pe burtă și multe altele.
Ce se întâmplă în organism dacă mâncăm dovleac? Un superaliment pe care nu trebuie să-l ratezi
Ce se întâmplă în organism dacă mâncăm dovleac? Iată de ce dovleacul este o minunăție a toamnei. Dolofanul dovleac este nu bun, ci foarte bun pentru sănătate. Dar, dacă consumați doar alimente procesate pline de zahăr, care pretind că oferă aromă de dovleac, dar nici nu au văzut dovleacul, pierdeți tot ceea ce are de oferit această legumă.
Ca și morcovii, cartofii dulci, papaya și mango, dovleacul este bogat în carotenoizi. Carotenoizii sunt pigmenți care îndeplinesc mai multe sarcini pentru a vă menține sănătos.
Combat radicalii liberi nocivi și reduc inflamația. În plus, carotenoizii filtrează lumina UV care dăunează ochilor. Așadar dovleacul este un superaliment pe care nu trebuie să-l ratezi, potrivit Eatingwell.
Cele mai importante beneficii ale dovleacului
Iată cele mai importante 5 beneficii surprinzătoare pentru sănătate ale dovleacului:
1. Arde grăsimea de pe burtă
Cercetările sugerează că o dietă compusă din multe alimente bogate în carotenoizi poate ajuta la prevenirea depozitării în exces a grăsimilor, în special în jurul secțiunii mediane.
De altfel, se știe că persoanele slabe au niveluri mai mari de carotenoizi în sânge.
2. Ajută la o vedere mai bună
Când oamenii de știință au analizat dietele a peste 100.000 de bărbați și femei în cadrul unui studiu numit Nurses’ Health Study, au descoperit că cei care au consumat echivalentul de carotenoizi a 2½ căni de morcovi în fiecare săptămână și-au redus riscul de degenerescență maculară avansată, un factor important al pierderii vederii, cu 25 până la 35%.
3. Distruge celulele canceroase
Noile cercetări arată că obținerea beta-carotenului carotenoid din fructe și legume – nu din suplimente – poate crește capacitatea organismului de a ținti și a distruge celulele canceroase.
Deși alte studii privind posibilitățile de prevenire a cancerului nu au fost destul de elocvente, există cercetări care sugerează că un consum de legume bogate în carotenoizi ar putea reduce riscul de cancer mamar și colorectal.
4. Crește imunitatea
Pigmentul care dă legumelor portocalii culoarea vestei de siguranță este același pe care îl folosește corpul pentru a produce vitamina A – iar acest nutrient este vital pentru sănătatea sistemului imunitar.
Cercetările sugerează că vitamina A poate oferi o anumită protecție împotriva bolilor autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, lupus și scleroza multiplă.
5. Este un super condiment
Dovleacul este combinat adesea cu zahăr, dar condimentele care în mod obișnuit îi potențează aroma – ghimbirul și scorțișoara – sunt foarte bune pentru sănătate.
Ghimbirul ajută la calmarea durerilor de stomac. Scorțișoara ajută la reducerea durerilor musculare și aduce beneficii zahărului din sânge