Este sărac în calorii şi conţine vitamina A, flavonoizi polifenolici şi caroten din abundenţă. Iată ce spun medicii care recomandă ca dovleacul să nu lipsească din alimentație în zilele reci.

„Legumele și fructele de sezon sunt cele mai bune, deoarece pământul controlează tipul de alimente de care organismul nostru are nevoie în toate anotimpurile anului”, spune Melanie Murphy Richter, medic nutriționist și instructor de fiziologie nutrițională la Universitatea din California, Irvine. „Dovleacul este unul dintre alimentele de top, care conține minerale și nutrienți esențiali pentru sănătatea mintală și sistemul imunitar, pe măsură ce trecem de la vară la toamnă”, explică ea.

Dovleacul are un conţinut bogat de fibre alimentare, care protejează mucoasa colonului, precum şi vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă, conform Popsci.

Dovleceii sunt plini de nutrienți care susțin funcția imunitară

În plus, aromele sale vibrante pot transforma o masă fadă într-o sărbătoare. Dar totul depinde de modul în care folosiți dovleacul în alimentație. Pe măsură ce iarna se apropie, vremea rece și lipsa luminii solare ne pot slăbi sistemul imunitar. Este momentul în care virușii sezonieri intră în circulație.

Dovleceii sunt plini de nutrienți care susțin funcția imunitară. Culoarea dovleacului arată cât de bogat este în beta-caroten, un precursor al vitaminei A, importantă pentru vedere, imunitate și menținerea funcționării corecte a organelor. Fiind o vitamină solubilă în grăsimi, Murphy Richter spune că vitamina A ajută organismul să absoarbă mai bine alți nutrienți din alimente.

Bogat în vitamina C, un antioxidant puternic

De asemenea, dovleacul este bogat în vitamina C, un antioxidant puternic care poate ajuta la neutralizarea stresului oxidativ – un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții din organism care poate deteriora celulele și ADN-ul.

„Acești antioxidanți ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, reducând riscul bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer”, spune Omaira Ferreira, fondator al Ferreira Functional Health.

Un alt beneficiu al consumului de dovleac este conținutul ridicat de fibre alimentare.  70% din sistemul nostru imunitar se află în intestin, așa că ajutarea intestinului să funcționeze fără probleme, cu alimente bogate în fibre și prebiotice, cum ar fi dovleacul,  contrbuie la sănătatea imunitară.

Protejează inima şi creierul

Datorită cantităţii însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.

Benefic pentru a combate stresul și oboseala

Proprietățile nutritive ale dovleacului sunt benefice și în cazul în care te confrunți cu anemie, oboseală cronică sau chiar situații stresante. Nutrienții prezenți în dovleac au o acțiune antiinflamatoare și calmantă, fiind benefic în caz de stres, insomnie, anxietate sau chiar depresie.

Un bun detoxifiant

Miezul dovleacului conţine o cantitate mare de vitamine A, C şi E, eficiente în cura de detoxificare a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile.  Din fericire, dovleacul este o opțiune excelentă la orice masă fără a ne face griji cu privire la excesul de colesterol sau zahărul din sânge.

Recomandat și diabeticilor

Pentru persoanele cu diabet, Richter spune că principalul macronutrient de care trebuie să se țină cont sunt carbohidrații. Pe lângă faptul că sunt săraci în carbohidrați, „sunt și o sursă excelentă de fibre alimentare, care ajută la digestie și menținerea unei greutăți sănătoase”, explică Ferreira.

„Fibrele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează o senzație de sațietate, care poate preveni supraalimentarea”, explică el.