Ce se întâmplă în organism dacă mâncăm zilnic avocado? Are beneficii uriașe pentru sănătate

Sursă: Dreamstime

Avocado este un fruct neobișnuit, care devine tot mai apreciat, în ciuda prețului său destul de piperat. Originar din regiunile mai calde din Mexic și America Centrală, avocado - denumit și „para aligatorului”, este un fruct cu adevărat special.

Studiile efectuate în ultimii ani arată ca avocado protejează împotriva cancerului, bolilor de inimă, artritei și cataractei. Sărac în colesterol și sodiu, avocado ajută la controlul greutății, reprezentând o sursă importantă de antioxidanți, proteine și fibre. De asemenea, se laudă cu o cantitate potrivită de fibre, potasiu, magneziu, vitamine B (cum ar fi acidul folic), vitamina E și
carotenoide, potrivit Eatingwell.

Are 20 de nutrienți esențiali, inclusiv fibre, vitamine, potasiu și altele

Avocado este un aliment indispensabil, care câștigă o tot mai mare popularitate. Acest fruct oferă 20 de nutrienți esențiali, inclusiv fibre, vitamine, potasiu și altele. Cu toate acestea, conținutul său ridicat de calorii și grăsimi vă poate face să vă întrebați dacă avocado este sănătos, dacă este consumat în mod regulat. Iată ce spun experții în nutriție.

Îmbunătățește sănătatea intestinală

Avocado are o cantitate impresionantă de fibre alimentare – un nutrient legat de îmbunătățirea sănătății intestinale. Un avocado conține aproximativ 13,5 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproape jumătate din recomandarea zilnică de 28-34 de grame pe zi. Respectarea aportului zilnic recomandat de fibre alimentare joacă un rol esențial în hrănirea și alimentarea bacteriilor bune din intestin. După ce cercetătorii au analizat impactul acestui fruct asupra intestinului, au descoperit că participanții care au mâncat zilnic un avocado aveau o diversitate microbiană mai mare, care susține sănătatea florei intestinale.

Reduce riscul de boli de inimă

Pentru a reduce riscul a bolilor de inimă, este vital să adoptați o dietă bogată în potasiu, magneziu, fibre, folați, grăsimi mononesaturate, polifenoli și antioxidanți. Fiecare dintre acești nutrienți sănătoși se găsește din abundență într-un avocado copt.

Un studiu din 2022 din ”Jurnalul Asociației Americane a Inimii” a constatat că un consum de avocado este asociat cu o scădere cu 16-22% a riscului de boli cardiovasculare și boli coronariene. Cercetătorii au observat că schimbarea unei jumătăți de porție de unt, margarină, ou, brânză, iaurt sau carne procesată cu aceeași cantitate de avocado scade semnificativ riscul acestor afecțiuni.

Vă puteți îmbunătăți funcția creierului

Dacă doriți să preveniți declinul cognitiv și să vă îmbunătățiți sănătatea creierului, consumul zilnic de avocado poate ajuta. Potrivit unui studiu din ”Jurnalul Internațional de Psihologie”, avocado conține luteină, un compus care traversează bariera hematoencefalică și poate îmbunătăți funcția cognitivă. Luteina este un carotenoid sau pigment vegetal, care reprezintă 66-77% din concentrația totală de carotenoizi din creierul uman. Acesta conferă proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii care ajută la
protejarea creierului.

Ajută și la reducerea grăsimii viscerale

Un studiu din 2021 realizat de Universitatea din Illinois Urbana-Champaign a descoperit că femeile care au mâncat un avocado pe zi au observat o reducere a grăsimii abdominale viscerale. Acest tip de grăsime poate crește riscul de diabet.