Îi puteți înmuia peste noapte, îi puteți coace în brioșe sau pot fi amestecați într-un aluat de vafe. Iată de ce fulgii de ovăz sunt recomandați pentru micul dejun, conform datelor științifice, potrivit Eatingwell.

Ovăzul este una dintre cerealele cele mai bogate în minerale, vitamine, proteine și antioxidanți

Ovăzul este una dintre cerealele cele mai bogate în minerale, vitamine, proteine și antioxidanți, aducând multiple beneficii pentru sănătate, mai ales în cazul – recomandat, de altfel, de nutriționiști – în care este consumat în forma integrală. Comparativ cu alte cereale, ovăzul este cereala cea mai bogată în nutrienți, conținând mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați decât grâul. Ovăzul conține o fibră specifică care se numește beta-glucan (un derivat solubil al celulozei). Începând cu anii 60, studiile au arătat efectele benefice ale acestei fibre asupra nivelurilor colesterolului, deoarece ajută organismul să absoarbă și să elimine din intestin acizii biliari care stau la baza formării colesterolului, reducând în același timp absorbția grăsimilor.

Iată care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate:

Nu veți simți că vă e foame pentru mai mult timp

Consumul alimentelor bogate în fibre ajută la evitarea creșterilor și scăderilor nivelului de zahăr din sânge, reducând, în același timp, senzația de foame. „Dacă mâncați ovăz la micul dejun sau încorporat în diferite alimente, ca gustări, poate fi o modalitate excelentă de a vă simțiți mai sătul pentru mai mult timp”, spune nutriționista Maggie Michalczyk. O cană de fulgi de ovăz conține 4 grame de fibre, ceea ce reprezintă 16% din valoarea zilnică recomandată.

Nu veți mai avea probleme cu scaunele zilnice

„Ovăzul conține un tip special de fibre solubile numite beta-glucan”, spune Michalczyk. Beta-glucanul formează în intestin o consistență asemănătoare unui gel care ajută la menținerea lucrurilor în mișcare în tractul digestiv și la scaune regulate. În plus, asocierea fulgilor de ovăz cu surse de fibre insolubile, cum ar fi merele, nucile sau murele, poate ajuta tractul digestiv scad riscul apariției bolilor de inimă

A începe dimineața cu un castron de fulgi de ovăz poate aduce beneficii sănătății inimii în diferite moduri. Datorită conținutului de fibre, fulgii de ovăz pot ajuta la scăderea colesterolului LDL „rău”, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și chiar la scăderea tensiunii arteriale crescute. Toate acestea joacă un rol semnificativ în reducerea riscului de  a avea boli cardiovasculare.

Întăresc sistemul imunitar

Un studiu condus de cercetătorii italieni a scos la iveală faptul că beta-glucanul întărește apărarea oferită de sistemul imunitar împotriva invadatorilor străini, prin creșterea capacității macrofagelor de a răspunde și de a lupta contra unei spectru larg de provocări care vin sub forma de bacterii, viruși, ciuperci și paraziți.

Puteți gestiona lupta cu kilogramele

Cercetările arată că acest mic dejun poate susține eforturile de slăbire și de gestionare a greutății. Potrivit unei recenzii din 2021, beta-glucanul de ovăz are efecte pozitive asupra hiperglicemiei, scăzând nivelul lipidelor din sânge. „Conținutul de fibre din fulgii de ovăz este sățios, ceea ce poate ajuta la consumul unui număr mai mic de calorii pe parcursul zilei și la gestionarea greutății”, spune Michalczyk. Beta-glucanul poate promova, de asemenea, eliberarea peptidei YY, un hormon produs în intestin care ajută la sațietate.