Dacă sunteţi în căutarea unei surse sănătoase de proteine, seminţele de quinoa pot fi o soluţie. Seamănă cu orezul şi la gust cu pastele, putând fi adăugate în diferite feluri de mâncare.
Aceste semințe se cultivă de peste 3.000 de ani, fiind originare din regiunea Anzilor, în America de Sud. Datorită calităților nutriționale, beneficiilor pentru sănătate, utilizărilor culinare multiple și rolului în eradicarea foametei și a malnutriției, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a decis să declare anul 2013 drept „Anul Internațional al Quinoa”.
Potrivit Healthdigest, semințele de quinoa – partea plantei de quinoa destinată consumului uman – sunt mici și ușoare. De fapt, e nevoie de aproximativ 350 de semințe de quinoa pentru a ajunge la un gram.
Pentru a prepara quinoa, mai întâi, clătiți-o bine într-o sită cu plasă fină pentru a îndepărta orice impurități, apoi gătiți-o așa cum ați găti orezul, combinând o parte quinoa cu două părți apă sau supă și apoi puneți-o la fiert până când lichidul este absorbit și semințele se înmoaie. Quinoa poate fi folosită ca bază pentru salate, servită ca garnitură, adăugată în supe sau chiar în loc de orez în multe rețete.
Pe lângă faptul că este delicioasă și hrănitoare, quinoa are multe beneficii pentru sănătate.
De ce poate fi considerat un „superaliment”
Quinoa este un aliment bogat în nutrienți, bogat în câteva vitamine și minerale esențiale. Datorită valorii sale nutriționale ridicate, unii spun că poate fi considerat un „superaliment”, termen folosit pentru a descrie alimentele bogate în nutrienți importanți pentru o sănătate optimă, cum ar fi antioxidanții, vitaminele și mineralele.
Conform unui studiu din 2021 publicat în Plants, quinoa este o sursă bună de magneziu, fier și fosfor, oferind 26%, 14% și, respectiv, 21% din aportul zilnic recomandat la o cană de semințe fierte. Magneziul este un mineral important pentru multe funcții ale corpului, inclusiv producția de energie și funcția nervoasă și musculară.
Conține și vitaminele C și E, care au proprietăți antioxidante
Fierul este esențial pentru formarea globulelor roșii și transportul oxigenului în organism. În cele din urmă, fosforul este cheia pentru sănătatea oaselor și pentru producerea de ADN și membrane celulare. În plus, quinoa conține complexul de vitamine B, inclusiv acid folic, tiamină și riboflavină, care joacă un rol important în formarea ADN-ului, metabolismului energetic și menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor.
Mai mult, studiul afirmă că semințele de quinoa conțin și vitaminele C și E, care au proprietăți antioxidante și care pot ajuta la protejarea împotriva radicalilor liberi dăunători și reducerea riscului unor boli cronice.
Quinoa îmbunătățește sănătatea inimii
Unul dintre numeroasele beneficii pe care le aduc semințele de quinoa include un risc redus de boli de inimă, datorită efectelor benefice asupra scăderii nivelului de colesterol și trigliceridelor din sânge și a tensiunii arteriale, doi factori de risc care pot duce la diferite afecțiuni cardiace, cum ar fi atacuri de cord, insuficiență cardiacă sau aritmii.
Conform unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Alimentare și Nutriție, 25 de grame de fulgi de quinoa duc la o reducere semnificativă a nivelului de colesterol total, colesterol LDL (”rău”) și trigliceride, comparativ cu aceeași cantitate de fulgi de porumb.
De asemenea, un aport zilnic de 50 de grame de quinoa a redus semnificativ nivelul trigliceridelor la persoanele cu obezitate. Cercetătorii au atribuit rezultatele conținutului ridicat de fibre din quinoa, despre care se știe că îmbunătățește nivelul de colesterol din sânge.
Contribuie la sănătatea intestinului
Un dezechilibru în microbiom (cunoscut sub numele de disbioză) poate afecta nu numai intestinul, ci și sănătatea metabolică și chiar sănătatea mentală. O modalitate ușoară de a contribui la sănătatea intestinală este să consumați suficiente fibre, deoarece sunt sursa principală de hrană pentru bacteriile din intestin. Unul din modurile prin care quinoa sprjină sănătatea intestinului se face prin conținutul său ridicat de fibre, și anume conținutul de fibre solubile.
Potrivit unui studiu publicat în Nutrients, fibra solubilă din semințele de quinoa acționează ca un prebiotic, care produce acizi grași cu lanț scurt (SCFA) după ce o digeră. Acești SCFA îmbunătățesc sănătatea intestinului și a sistemului imunitar prin îmbunătățirea mucoasei intestinale și reducerea inflamației din organism. Un alt mod în care quinoa poate promova sănătatea intestinului este prin conținutul său de antioxidanți.