Publicată recent în revista Nutrients, cercetarea a găsit o legătură între consumul ouălor și o mai bună memorie semantică și funcționare executivă, la femei.
Ce se întâmplă în organism dacă mâncați zilnic ouă
„Literatura anterioară privind asocierea nivelurilor de colesterol din dietă cu funcția cognitivă este inconsecventă cu acele studii care arată un efect negativ, in timp ce altele arată un efect pozitiv, iar altele nu observă niciun efect.
Din acest motiv, studiul nostru a vrut să vadă dacă consumul de ouă a fost legat de schimbarea performanței cognitive de-a lungul a patru ani, la un eșantion mare de bărbați și femei în vârstă, care locuiesc în comunitate”, afirmă dr. Donna Kritz-Silverstein, cercetătorul principal al studiului, profesor la Școala de Sănătate Publică și Departamentul de Medicină de Familie de la Universitatea din California San Diego, potrivit Health.com.
Mai multe ouă, o sănătate cognitivă mai bună
Pentru a testa efectele ouălor asupra funcționării cognitive, cercetătorii au extras date despre 890 de adulți (357 de bărbați și 533 de femei) care au participat la Studiul Rancho Bernardo, un studiu de cohortă observațional pe termen lung. Toți participanții aveau peste 55 de ani, iar vârsta medie era între 70 și 72 de ani.
Aportul de ouă al participanților a fost evaluat între anii 1988 și 1991 prin chestionare de frecvență alimentară. Cercetătorii au oferit participanților teste de performanță, examinând funcționarea cognitivă globală, cum ar fi limbajul, orientarea, atenția, reamintirea, funcția executivă și flexibilitatea mentală. Aceste aptitudini au fost reevaluate între 1992 și 1996, timpul mediu dintre vizite fiind de aproximativ patru ani.
Cercetătorii au descoperit că 14% dintre bărbați și 16,5% dintre femei au declarat că nu au mâncat niciodată ouă. În schimb, 7% dintre bărbați și aproape 4% dintre femei au raportat că mănâncă ouă de peste cinci ori pe săptămână.
În general, bărbații au avut rate mai mari de consum decât femeile, fiind mai probabil să le consume de două până la patru ori sau mai mult de cinci ori pe săptămână.
Femeile care au consumat mai multe ouă au avut o scădere mai mică a scorurilor de fluență
După ajustarea pentru stilul de viață, diagnosticele medicale și aportul de proteine, calorii și colesterol, dovezile au arătat că femeile care au consumat mai multe ouă au avut o scădere mai mică a scorurilor de fluență, care evaluează memoria semantică și funcția executivă.
Cu fiecare creștere a consumului de ouă, probabilitatea ca o femeie să experimenteze un declin cognitiv a scăzut cu 0,1. Cu alte cuvinte, femeile care au mâncat ouă de mai mult de cinci ori pe săptămână au avut o scădere cu jumătate de punct mai mică a fluenței pe parcursul a patru ani, decât cele care nu au consumat niciodată ouă.
În timp ce oamenii de știință nu au găsit asocieri similare la bărbați, „atât pentru bărbați, cât și pentru femei, consumul de ouă nu a fost asociat cu scăderea niciunei dintre măsurile de performanță cognitivă pe care le-am folosit, sugerând că aportul de ouă poate avea un rol în menținerea funcției cognitive. ” a spus Kritz-Silverstein.
Deși cercetătorii nu pot explica diferențele observate între bărbați și femei, Kritz-Silverstein a spus că acestea s-ar putea datora ratelor variate de diabet, nivelului de educație, exercițiilor fizice, fumatului și consumului de alcool.
Limitările studiului
„Generalizarea rezultatelor studiului poate fi limitată din cauza omogenității participanților la Studiul Rancho Bernardo, care sunt predominant albi, foarte educați și își pot permite accesul la îngrijiri medicale”, a spus Kritz-Silverstein.
Studiul notează că această omogenitate poate ilustra faptul că factori precum cultura, educația, capacitatea de a-și permite îngrijirea medicală și alegerile privind stilul de viață sunt mai puțin probabil să influențeze rezultatele.
De ce pot încetini declinul cognitiv
Studiul sugerează că includerea ouălor în alimentație ar putea fi o modalitate bună de a menține funcția cognitivă. Deși acest aliment avut o reputație proastă din cauza conținutului ridicat de colesterol – un ou mare are aproximativ 200 de miligrame de colesterol – experții spun acum că majoritatea oamenilor poate mânca unul sau două ouă pe zi, fără a afecta sănătatea inimii.
Cu toate acestea, multe alte alimente pot oferi sprijin cognitiv.
„Alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure, spanacul și nucile, ajută la combaterea inflamației și a stresului oxidativ, care pot accelera îmbătrânirea și bolile neurodegenerative”, a declarat medicul Amy Davis.
De asemenea, turmericul poate fi foarte bun pentru memorie și creșterea noilor celule cerebrale.