Un consum prea mare de zahăr poate provoca perturbări hormonale, cu unele consecințe asupra fertilității femeilor. De fapt, poate duce chiar la infertilitate.
În timp ce eliminarea zahărului nu va ajuta la remedierea unor probleme fizice, cum ar fi anomaliile cervicale sau blocajele tubare, ar putea ajuta la disfuncția ovulatorie și la o sarcină mai sănătoasă. Consumul excesiv de zahăr poate duce și la rezistența la insulină, un precursor al diabetului de tip 2, scrie Boxrox.
Zaharurile procesate sunt diferite de zaharurile naturale
Mai mult, excesul de zahăr crește riscul unor afecțiuni cardiace, fiind asociat cu hipertensiune arterială, niveluri ridicate de colesterol și inflamație, toți factori de risc pentru boli de inimă. Zahărul este și una dintre cauzele principale ale cariilor dentare.
Consumat în exces, acesta interacționează cu bacteriile din gură și formează acid, care poate eroda smalțul dinților, ducând la apariția cariilor. Este important să rețineți că zaharurile procesate sunt diferite de zaharurile naturale din fructe, miere și lapte neîndulcit. Zaharurile rafinate, cunoscute sub denumirea de zaharoză, sunt foarte procesate, din trestie de zahăr și sfeclă de zahăr. Sunt pline de calorii și nu au valoare nutritivă reală, în timp ce zaharurile naturale conțin vitamine și minerale.
Indexul glicemic ridicat al zaharurilor procesate poate crește rapid glicemia
Produsele de panificație, băuturile carbogazoase și chiar așa-numitele gustări „sănătoase” sunt, adesea, pline de zahăr adăugat. Prima înghițitură are un gust incredibil de bun, dar ne mai simțim la fel de energici în momentul în care felia de tort, prăjitura sau băutura carbogazoasă au ajuns în stomac? „Indexul glicemic ridicat al zaharurilor procesate poate crește rapid glicemia și, de asemenea, o poate scădea rapid, ceea ce duce la un fel de efect de montagne-russe asupra zahărului din sânge”, a explicat medicul Julie Derocha.
„Pe măsură ce nivelul zahărului din sânge crește, veți experimenta o creștere rapidă a energiei. Din păcate, pentru că aceste niveluri se reglează rapid, o criză de energie sau de „zahăr” nu este departe, mai ales când aveți de-a face cu zaharuri adăugate”, susține ea.
Excesul de glucoză, transformat în grăsime
În plus, organismul folosește enzimele din intestinul subțire pentru a descompune zahărul în glucoză. De obicei, nu este o problemă, deoarece glucoza din carbohidrați este stocată ca sursă de energie în care corpul se poate scufunda atunci când este necesar. Derocha a subliniat că orice exces de glucoză va fi transformat în grăsime, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și obezitate.
Ce se întâmplă dacă nu mai consumăm zahăr
Oricât de greu ar fi să renunțăm la zahăr, fie că este vorba de o cafea îndulcită, fie de o tabletă de ciocolată, eliminarea lui din dietă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Dacă sunteți o persoană care se răsfață în mod regulat cu un desert, după cină, sau cu un baton de granola, nutriționistul Victor Siskind a avertizat că, la început, ar putea fi o perioadă de tranziție dificilă.
”Studiile au arătat că atunci când cineva încetează să mai mănânce zahăr apar efecte similare ca atunci când dependenții de droguri renunță la ele”, a spus ea. „Este posibil să vă simțiți epuizați, să aveți dureri de cap, ceață pe creier și iritabilitate. Unii se confruntă chiar cu probleme gastro-intestinale”, adaugă medicul.
Starea de spirit se poate schimba radical
Zahărul eliberează hormonii dopamină și serotonină în creier, activând sistemul de recompensă al corpului, explică Robert Glatter, profesor de medicină de urgență la Spitalul Lenox Hill, Northwell Health. Pe măsură ce începeți să reduceți aportul de zahăr, corpul începe să simtă acest lucru și veți fi mai irascibil, mai ales în primele câteva zile.
Mulți se confruntă cu oboseală, dureri de cap sau chiar cu un sentiment de tristețe sau depresie, semne că organismul se adaptează la nivelurile tot mai scăzute de glucoză, dopamină și serotonină. „După aproximativ o săptămână, energia va începe să se îmbunătățească și vă veți simți la fel de bine ca înainte”, explică medicul.