Conform Boxrox, consumul excesiv de zahăr are consecințe nefaste asupra sănătății, experții în nutriție susținând că eliminarea acestui alimente aduce numeroase beneficii.
Un consum prea mare de zahăr poate provoca perturbări hormonale, cu consecințe dovedite asupra fertilității femeilor. De fapt, poate duce chiar la infertilitate. În timp ce eliminarea zahărului nu va ajuta la remedierea unor probleme fizice, cum ar fi anomaliile cervicale sau blocajele tubare, ar putea ajuta la disfuncția ovulatorie și la o sarcină mai sănătoasă. Consumul excesiv de zahăr poate duce și la rezistența la insulină, un precursor al diabetului de tip 2.
Ce se întâmplă dacă nu mai consumăm zahăr
Oricât de greu ar fi să renunțăm la zahăr, eliminarea lui din dietă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Dacă sunteți o persoană care se răsfață în mod regulat cu un desert la cină sau cu un baton de granola, la început, ar putea fi destul de greu, aceasta fiind o perioadă de tranziție dificilă.
Studiile au arătat că atunci când cineva încetează să mai mănânce zahăr apar efecte similare ca la dependenții de droguri, care renunță la ele.
Consumul excesiv de zahăr poate avea mai multe efecte negative asupra organismului, dintre care unele includ:
Creștere în greutate: zahărul în exces poate duce la creșterea în greutate, deoarece acest aliment este bogat în calorii. Când este consumat în exces, organismul transformă excesul de zahăr în grăsime și îl stochează în organism.
Diabet de tip 2: consumul excesiv de zahăr poate duce la rezistența la insulină, care este un precursor al diabetului de tip 2. Rezistența la insulină apare atunci când celulele corpului devin rezistente la efectele insulinei, care este hormonul responsabil pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Risc crescut de boli de inimă: Un consum excesiv de zahăr poate crește riscul unor boli de inimă. Consumul ridicat de zahăr a fost legat de hipertensiune arterială, niveluri ridicate de colesterol și inflamație, factori de risc pentru boli de inimă.
Carii dentare: zahărul este una dintre cauzele principale ale cariilor dentare. Zahărul interacționează cu bacteriile din gură și formează acid, care poate eroda smalțul dinților și poate cauza carii.
Nutriție proastă: Zahărul în exces poate duce la o nutriție proastă, deoarece înlocuiește adesea alimentele bogate în nutrienți. Acest lucru poate duce la carențe de vitamine și minerale esențiale.
Zaharurile procesate, diferite de zaharurile naturale
Mai mult, excesul de zahăr crește riscul unor afecțiuni cardiace, fiind asociat cu hipertensiune arterială, niveluri ridicate de colesterol și inflamație, toți factori de risc pentru boli de inimă. Zahărul este și una dintre cauzele principale ale cariilor dentare.
Consumat în exces, acesta interacționează cu bacteriile din gură și formează acid, care poate eroda smalțul dinților, ducând la apariția cariilor. Este important să rețineți că zaharurile procesate sunt diferite de zaharurile naturale din fructe, miere și lapte neîndulcit.
Zaharurile rafinate, cunoscute sub denumirea de zaharoză, sunt foarte procesate, din trestie de zahăr și sfeclă de zahăr. Sunt pline de calorii și nu au valoare nutritivă reală, în timp ce zaharurile naturale conțin vitamine și minerale.