Așa cum indică constant numeroase studii, pe lângă îmbunătățirea atenției, concentrării și a dispoziției, cafeaua are efecte antioxidante și anti-inflamatorii și poate reduce riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.
Toate aceste beneficii se pot obține câtă vreme cafeaua este băută în mod corect. Este adevărat că o cafea băută după cină ajută intestinul să digere mai bine ultima masă a zilei?
Sau ar putea face mai mult rău decât bine digestiei? Iată ce spune site-ul Wellandgood în legătură cu avantajele și dezavantajele consumului de cafea după cină.
Cum influențează digestia consumul de cafea după cină
Indiferent dacă optați pentru o cafea dimineața, după-amiaza sau seara, veți avea, în general, o digestie mai rapidă.
„Acest lucru se datorează faptului că, așa cum se știe, cofeina este un stimulent care crește motilitatea intestinală și peristaltismul”, spune medicul Luigi Shapiro. „De asemenea, stimulează producția de hormoni digestivi, care promovează digestia alimentelor în stomac.”
Cafeaua ajută la producerea de gastrină, acid clorhidric și bilă
S-ar putea să fiți deja familiarizați cu capacitatea cafelei de a impulsiona digestia, mai ales dacă dimineața mergeți la baie, la scurt timp după ce ați băut prima ceașcă de cafea. Potrivit lui Shapiro, aceleași mecanisme se aplică consumului de cafea și după cină. Prin urmare, se poate spune că o ceașcă de cafea poate ajuta capacitatea intestinului de a digera masa de seară.
„Deoarece cafeaua ajută la producerea de gastrină, acid clorhidric și bilă, va ajuta la descompunerea alimentelor din stomac, inclusiv proteine și grăsimi”, spune Shapiro. „De asemenea, pe măsură ce cafeaua stimulează mușchii din intestin, va crește motilitatea, ajutând digestia și deplasarea alimentelor prin tractul gastro-intestinal”, spune el.
Rezultatul final: mai puțin timp pentru a digera alimentele și o ușurare mai rapidă sub forma unei mișcări intestinale satisfăcătoare.
Cafeaua după cină este bună pentru oricine?
„Persoanele care au o digestie sau o motilitate mai lente, cei care doresc să nu se culce imediat și să stea treji până târziu pot beneficia de consumul de cafea după cină”, spune Shapiro.
Dacă după o masă copioasă vă simțiți mai somnoroși, cafeaua vă poate aduce mai multă energie în timp ce stimulează digestia, permițându-vă să țineți la distanță senzația de balonare.
Aceste persoane ar trebui să renunțe la cafea
Pe de altă parte, unele persoane ar trebui să renunțe la cafea după cină sau în orice moment al zilei. „Persoanele care suferă de diaree, au probleme de somn, cele care suferă de stres și anxietate ar fi bine să evite acest lucru”, spune Shapiro.
„În plus, dacă sunteți sensibil la cofeină, recomandăm să o evitați, deoarece poate întrerupe somnul”, susține Shapiro. El menționează încă un lucru demn de luat în considerare: „Cafeaua poate inhiba absorbția fierului, așa că, dacă aveți un conținut scăzut de fier, este bine să o evitați în timpul mesei”.
Ne poate face mai irascibili
Deși cafeaua ne scapă de somnolență și ne dă energie, dacă este băută seara, aproape de culcare, ne face irascibili. Cofeina rămâne în sânge mult timp după ultima înghițitură, provocând probleme de somn. Potrivit Institutului Național de Sănătate, efectele pe termen lung cresc acumularea de beta-amiloid, o proteină din creier legată de tulburările cognitive și boala Alzheimer.
Experții recomandă să nu se bea cafea cu cel puțin șase ore înainte de culcare.