Acum, experții sugerează că această băutură trebuie să fie un instrument nutrițional care nu are voie să lipsească din alimentație.

Proprietățile anti-inflamatoare ale ceaiului verde sunt cele mai apreciate când vine vorba de sănătatea generală și bunăstarea organismului.

Pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății intestinale

În 2019, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au descoperit că minunatul ceai verde poate avea și alte efecte benefice, dincolo de combaterea inflamației. Ei au observat atunci o asociere între pierderea în greutate și consumul de ceai și verde, precum și o îmbunătățire a sănătății intestinale.

Descoperirile, publicate în ”Current Developments in Nutrition”, sugerau că ceaiul verde poate avea un efect semnificativ asupra obezității și a riscurilor asociate acestei boli a secolului.

Ce au descoperit acum cercetătorii?

În cel mai recent studiu clinic, cercetătorii au examinat 40 de participanți (21 au fost diagnosticați cu sindrom metabolic, iar 19 erau sănătoși). Toți participanții au consumat gumă cu extract de ceai verde timp, de 28 de zile, primind o doză zilnică egală cu aproximativ cinci căni cu ceai verde, potrivit Vegetarian Times.

Apoi au luat o lună de pauză, urmată de un placebo, timp de 28 de zile. Pe toată durata studiului, toți participanții au urmat diete sărace în polifenoli (antioxidanții naturali care se găsesc în fructe, legume, ceaiuri și condimente).

O altă constatare notabilă a fost că permeabilitatea intestinală a scăzut

În final, au observat că nivelurile de glucoză din sânge ale participanților au fost semnificativ mai scăzute când au consumat extract de ceai verde. În plus, acesta a dus și la scăderea inflamației intestinale, cu o reducere a proteinelor proinflamatorii. Cei care au luat placebo nu au beneficiat de niciunul dintre aceste beneficii.

O altă constatare notabilă a fost că permeabilitatea intestinală (cunoscută sub numele de „intestin permeabil”) a scăzut la cei care au luat extract de ceai verde. Cu o permeabilitate intestinală mai mică, există un risc mai redus ca bacteriile intestinale și alți compuși toxici să intre în fluxul sanguin, provocând inflamație cronică.

Ceaiul verde, bun la combaterea sindromului metabolic

Descoperirile actuale au sugerat și că ceaiul verde sau extractul de ceai verde poate fi benefic în cazul celor care trăiesc cu sindrom metabolic.

Sindromul metabolic reprezintă o categorie de boli care se produc împreună și cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Sindromul metabolic se referă la prezența a cel puțin 3 dintre următoarele afecțiuni: hipertensiune arteriala, toleranță scazută la glucoza, exces de grăsime în jurul taliei, niveluri peste normal ale trigliceridelor.

Richard Bruno, profesor de nutriție la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat pentru Science Daily: ”Deoarece descoperirile arată că ceaiul verde are un efect pozitiv asupra nivelului glucozei din sânge și a intestinului permeabil, putem spune că, în decurs de o lună, putem scădea glicemia, atât la persoanele cu sindrom metabolic, cât și la persoanele sănătoase. Iar scăderea glicemiei pare să fie legată de scăderea intestinului permeabil și a inflamației intestinale”.