Legumele crucifere își iau numele de la florile lor, care cresc în formă de cruce. Această familie de legume este bogată în vitamine, conținând compuși care pot opri agenții care cauzează cancerul, contribuind, totodată, la detoxifierea organismului.
Cercetătorii de la Universitatea Penn State au descoperit că broccoli conține anumite molecule care protejează mucoasa intestinului subțire, inhibând astfel dezvoltarea bolilor. Descoperirile sprijină teoria conform căreia broccoli este cu adevărat un „super-aliment”. Broccoli este o legumă cruciferă, iar cercetările au arătat că un consum crescut al acestor legume scade incidența cancerului și a diabetului de tip 2, potrivit TheBrighterside.
În ultimii ani, gusturile oamenilor s-au mai schimbat. Astfel, în 2021, americanul mediu a mâncat 5,2 kilograme de broccoli. De fapt, broccoli a devenit atât de popular în SUA încât un sondaj Green Giant „a descoperit că broccoli a rămas leguma preferată a americanilor și în 2022”, fiind urmată de morcovi și porumb.
Sursă inepuizabilă de nutrienți și vitamine
Broccoli o valoare nutritivă ridicată și, de asemenea, un conținut bogat de glucide, vitamine și săruri minerale. Include în cantități mari vitamina C și vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulație sanguină, dar și fibre solubile și insolubile, care ajută la reducerea valorilor colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemenea, este bogat în vitamina A, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, zinc, seleniu, fosfor. Are calitatea de a preveni artrita, o boală degenerativă.
Ce s-a descoperit despre moleculele din broccoli
Potrivit cercetătorilor Gary Perdew, H. Thomas și Dorothy Willits Hallowell Chair, de la Penn State, peretele intestinului subțire permite apei și nutrienților să treacă în organism, dar previne particulele alimentare și bacteriile care pot fi dăunătoare. Anumite celule care căptușesc intestinul subțire ajută la modularea acestei activități și la menținerea unui echilibru sănătos. Într-un studiu publicat în jurnalul Laboratory Investigation, Perdew și colegii săi au descoperit că moleculele din broccoli, numite liganzi ai receptorului de hidrocarburi arii, se leagă de receptorul de hidrocarburi arii (AHR), care este un tip de proteină numit factor de transcripție. Această legătură declanșează diverse activități care afectează funcțiile celulelor intestinale. Cercetătorii au hrănit un grup experimental de șoareci cu o dietă care conținea 15% broccoli(echivalent cu aproximativ 3,5 căni pe zi pentru oameni).
Ce sugerează rezultatele studiului
Ei au analizat apoi țesuturile animalelor pentru a determina măsura în care a fost activată AHR, precum și cantitățile diferitelor tipuri de celule și concentrațiile de mucus, printre alți factori. Echipa a descoperit că șoarecii care nu au fost hrăniți cu broccoli nu aveau activitate AHR, ceea ce a dus la modificarea funcției de barieră intestinală, reducerea timpului de tranzit al alimentelor în intestinul subțire, scăderea numărului de celule caliciforme și mucus protector, scăderea producției de celule Paneth și scăderea numărului de celule enterocite.
„Sănătatea intestinală a șoarecilor care nu au fost hrăniți cu broccoli a fost compromisă în moduri despre care se știe că sunt asociate cu boli”, a spus Perdew. Aceste date sugerează că indicațiile dietetice, transmise prin activitatea AHR, pot remodela registrul celular și metabolic al tractului gastrointestinal, a adăugat el.