Contrar îngrijorărilor formulate până acum, consumul de cafea poate avea beneficii nebănuite pentru sănătate. Un nou studiu răstoarnă tot ce știam despre cafea.
Cercetări recente sugerează că această băutură nu a afectat semnificativ inima, dar a semnalat o ușoară accelerare a unui tip de bătăi neregulate ale inimii, mai ales la persoanele care au băut mai mult de o ceașcă pe zi. În plus, cercetarea a constatat că oamenii tind să meargă mai mult și să doarmă mai puține ore în zilele în care au băut cafea, potrivit Moneycontrol.
Cafeaua este una dintre cele mai comune băuturi din lume. În SUA, două treimi dintre americani beau cafea în fiecare zi, mai mult decât apă îmbuteliată, ceai sau apă de la robinet, potrivit Asociației Naționale a Cafelei. Cafeaua conține cofeină, un stimulent considerat sigur pentru adulții sănătoși.
Cafeaua a fost asociată cu multiple beneficii pentru sănătate și chiar cu un risc mai scăzut de deces pe baza unor studii ample care au observat comportamentul participanților.
Boabele de cafea conțin peste o sută de substanțe chimice vegetale sănătoase
Cercetătorii subliniază că boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul astfel încât cafeaua de dimineață are și alte beneficii.
„Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, pot inhiba absorbția de grăsime de către intestin, blochează receptorii implicați cu ritmuri anormale ale inimii și reduc stresul oxidativ”, afirmă Peter M. Kistler, autor al studiului.
Stresul oxidativ este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism. În ciuda cercetărilor care au arătat că consumul moderat de cafea nu crește riscul apariției problemelor de ritm cardiac, unele asociații medicale avertizează asupra consumului de cafeină.
În ce a constat experimentul actual
Cercetătorii au echipat 100 de voluntari sănătoși cu gadgeturi care le-au monitorizat continuu funcția inimii, pașii zilnici, tiparele de somn și zahărul din sânge. Voluntarilor, care aveau sub 40 de ani, li s-au trimis zilnic mesaje, pe parcursul a două săptămâni, în care au fost instruiți să bea sau să evite cafeaua cu cofeină în anumite zile. Rezultatele au fost publicate în „New England Journal of Medicine”.
„Acest tip de studiu, care măsoară direct efectele biologice ale consumului de cafea cu cofeină la aceleași persoane, este rar și oferă o gamă largă de date”, a declarat co-autorul studiului, dr. Gregory Marcus, cardiolog la Universitatea din California, San Francisco, specializată în tratarea aritmiilor cardiace.
Descoperiri in urma studiului
Conform cercetătorilor, consumul de cafea cu cofeină nu a dus la mai multe episoade zilnice de bătăi suplimentare ale inimii, cunoscute sub numele de contracții atriale premature. Aceste bătăi suplimentare, care încep în camerele superioare ale inimii, sunt frecvente și nu provoacă probleme.
Dar s-a demonstrat că acestea pot prezice o afecțiune cardiacă periculoasă, numită fibrilație atrială. S-au descoperit și dovezi ale unui alt tip de bătăi neregulate ale inimii, care provine din camerele inferioare ale inimii, numite contracții ventriculare premature. Astfel de bătăi sunt frecvente și au fost asociate cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă.
Cercetătorii au descoperit multe dintre aceste bătăi timpurii în zilele în care oamenii au băut cafea, dar numai la cei care au băut două sau mai multe cești pe zi. De asemenea, voluntarii din acest studiu au făcut aproximativ 1.000 de pași zilnic în zilele în care au băut cafea și au dormit cu aproximativ 36 de minute mai puțin, a constatat studiul.