Pentru majoritatea oamenilor, cafeaua este o componentă esențială a rutinei zilnice. Cafeaua oferă un plus de energie, de care toată lumea are nevoie, fie că este vorba de o ceașcă pentru a începe în forță dimineața, fie de o cană care să ne ajute să trecem peste un moment de moleșeală, după-amiaza.
Cu toate acestea, dacă ați simțit o creștere a ritmului cardiac sau palpitații, după ce ați băut o ceașcă sau două de cafea, vă întrebați dacă nu cumva cafeaua face mai mult rău decât bine. Acest site a consultat mai mulți experți pentru a afla cât de bună poate cafeaua.
Bogată în antioxidanți
Un studiu recent arată că până la trei căni de cafea pe zi ne pot ține inima în stare bună. Studiul a constatat că, în rândul persoanelor fără boli de inimă diagnosticate, consumul regulat de până la trei cești de cafea pe zi a fost asociat cu un risc redus de deces din cauza bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a deceselor orice motiv.
„Cafeaua este foarte bogată în antioxidanți, în special acizi hidrocinamici și polifenoli”, explică Rachel Brief, dietetician la Culina Health.
„Antioxidanții reduc și previn deteriorarea celulelor, care poate duce la cancer și alte tulburări. Alimentele și băuturile bogate în antioxidanți au fost legate de un risc mai scăzut de boli cardiovasculare”, susține ea. Cafeaua este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți pe care oamenii le beau în mod regulat.
Contribuie la prevenirea bolilor de inimă
Cafeaua contribuie la reducerea și prevenirea unor boli precum anumite tipuri de cancer, boli de inimă, boli hepatice, boala Alzheimer și diabet datorită componentelor pe care le conține, inclusiv antioxidanți și multe vitamine din grupa B.
Cafeaua este deosebit de bună pentru sănătatea inimii deoarece contribuie la scăderea riscului unor boli cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral. Asociația Americană a Inimii a descoperit că persoanele care au băut mai multă cafea au un risc mai mic de insuficiență cardiacă pe termen lung.
Risc redus de insuficiență cardiacă
O meta-analiză a trei studii principale a constatat că un consum de o ceașcă sau mai multe cești de cafea pe zi este asociat cu un risc redus pe termen lung de insuficiență cardiacă. În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă, în timp, a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.
„Legătura dintre cofeină și reducerea riscului de insuficiență cardiacă a fost surprinzătoare”, a declarat Dr. David Cao, director medical la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado.
Oamenii consideră cafeaua și cofeina „rele”, deoarece sunt asociate cu palpitații și hipertensiune arterială. Legătura clară dintre consumul crescut de cofeină și riscul redus al insuficienței cardiace face această presupunere incorectă, a afirmat Cao.
Majoritatea cercetărilor asupra cafelei se fac însă doar pe consumul de cafea neagră. Adăugarea laptelui, zahărului și a unor arome poate anula beneficiile cafelei.
Cafeaua sporește rezistența
Exercițiile fizice oferă o frecvență cardiacă mai lentă și o tensiune arterială redusă, așa că o singură ceașcă de cafea este metoda perfectă pentru a vă face exercițiile de fitness mai eficiente, ceea ce ar putea aduce beneficii sănătății inimii. Cofeina poate ajuta mușchii pentru a arde grăsimile și a crește rezistența musculară. Activitățile aerobe, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi și ciclismul, precum și antrenamentul de forță și sporturile de mare intensitate, par să beneficieze cel mai mult de pe urma cofeinei.
Un studiu recent din Jurnalul Societății Internaționale de Nutriție Sportivă a indicat că o ceașcă de cafea băută cu 30 până la 60 de minute înainte de activitatea aerobă poate crește arderea grăsimii în timpul antrenamentului. Claritatea cerebrală pe care o oferă cafeaua poate ajuta și la promovarea endorfinelor și la îmbunătățirea concentrării în timpul antrenamentelor, potrivit lui Brief.