Un studiu publicat recent, citat de Jerusalem Post, arată că un consum de până la trei cești de cafea pe zi ne poate menține inima în stare bună. Studiile anterioare au constatat că un consum moderat de cafea poate proteja adulții de diabetul de tip II, boala Parkinson, boli hepatice, cancer de prostată, Alzheimer și chiar migrene.
Studiul a constatat că, în rândul persoanelor fără boli de inimă diagnosticate, consumul regulat de până la trei cești de cafea pe zi a fost asociat cu un risc redus de deces din cauza bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a deceselor orice motiv. Prezentat recent la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie, studiul a examinat obiceiurile consumului de cafea la mai mult de 468.000 de persoane.
Un consum moderat de cafea poate proteja de boli ca diabetul de tip II Parkinson, cancer de prostată. Acesta nu este primul studiu care analizează consumul de cafea și beneficiile sale. Studiile anterioare au constatat deja că un consum moderat de cafea poate proteja adulții de diabetul de tip II, boala Parkinson, boli hepatice, cancer de prostată, Alzheimer și chiar migrene.
Risc redus de insuficiență cardiacă
În ceea ce privește bolile de inimă, o analiză a trei studii principale publicate a constatat că o ceașcă sau mai multe cești de cafea pe zi sunt asociate cu un risc redus pe termen lung de insuficiență cardiacă.
În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă, în timp, a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic. „Legătura dintre cofeină și reducerea riscului de insuficiență cardiacă a fost surprinzătoare”, a declarat Dr. David Cao, director medical la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado. Oamenii consideră cafeaua și cofeina „rele”, deoarece sunt asociate cu palpitații cardiace și hipertensiune arterială.
Legătura consistentă dintre consumul crescut de cofeină și riscul redus al insuficienței cardiace face această presupunere incorectă, a afirmat Cao. Majoritatea cercetărilor asupra cafelei se fac doar pe consumul de cafea neagră. Cu toate acestea, adăugarea de lapte, zahăr și arome pot anula beneficiile cafelei pentru sănătate.
Scad stresul oxidativ și inflamația
În plus, cercetătorii subliniază că boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul astfel încât cafeaua de dimineață are și alte beneficii. ”Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, pot inhiba absorbția de grăsime de către intestin, blochează receptorii implicați cu ritmuri anormale ale inimii și reduc stresul oxidativ, afirmă Peter M. Kistler.
Stresul oxidativ este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism. Cu toate acestea, cafeaua nu ar trebui consumată de cei care au probleme cardiace mai grave. „Întrucât cafeaua poate accelera ritmul cardiac, unii oameni se tem că aceasta ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. De aici pot veni sfaturile medicale de a opri consumul de cafea”, afirmă Kistler.
Riscuri reduse de AVC
Un alt studiu a analizat relațiile dintre diferitele tipuri de cafea (măcinată cu cofeină, instant cu cofeină și decofeinizată). Consumul zilnic de una până la cinci căni de cafea măcinată sau instant a fost asociat cu riscuri mai mici de aritmie, boli de inimă sau insuficiență sau accident vascular cerebral. Consumul de două până la trei căni al oricărui tip de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces prematur sau de boli de inimă.
Participanții analizați într-un al treilea studiu au fost cei care aveau deja aritmie sau o altă boală cardiovasculară. Pentru persoanele cu boli cardiovasculare, niciun nivel al consumului de cafea nu a fost asociat cu dezvoltarea aritmiei.