Un consum zilnic de 50-100 de grame de prune (aproximativ 5 până la 10 bucăți) a fost asociat cu riscuri reduse de boli de inimă, susțin autorii studiului. Beneficiile prunelor pentru sănătatea inimii au fost observate la bărbați. La femeile în vârstă, consumul regulat de prune nu a avut niciun efect negativ asupra măsurilor metabolice, cum ar fi colesterolul total, zahărul din sânge și nivelurile insulinei.

Prunele susțin sănătatea cardiovasculară

„Concluzia este că prunele pot susține sănătatea cardiovasculară. Dar suntem doar la vârful aisbergului, învațăm despre acest lucru, așa că trebuie să săpăm mai adânc în aceste rezultate și să le reproducem,” susține medicul dietetician Andrea N. Giancoli.

Un alt studiu, din 2021, a constatat că un consum zilnic de 50-100 de grame de prune (aproximativ cinci până la 10 bucăți) a fost asociat cu riscuri reduse de boli de inimă.

Combat inflamația și stresul oxidativ

Corpul uman lucrează pentru a-și menține sănătatea oaselor printr-un proces continuu, care formează în mod constant noi celule osoase, în timp ce îndepărtează celulele osoase vechi. Cu toate acestea, începând cu vârsta de 40 de ani, descompunerea celulelor osoase vechi începe să depășească producția de celule osoase noi.

Acest dezechilibru este cauzat de diverși factori, inclusiv de inflamație și stres oxidativ. Prunele sunt bogate în minerale, fibre alimentare, vitamina K și compuși fenolici și toate aceste beneficii nutriționale pot ajuta la combaterea efectelor dăunătoare ale inflamației și stresului oxidativ.

Ajută la întărirea oaselor

Echipa a analizat datele din 16 studii preclinice efectuate pe rozătoare. Iar rezultatele au fost aproape aceleași. Consumul de prune a adus două beneficii majore: mai puțin stres oxidativ/inflamație și oase mai puternice. Conform studiilor clinice, un consum de aproximativ zece prune (100 de grame) pe zi, timp de un an, a îmbunătățit densitatea minerală osoasă din antebrațe și din coloana vertebrală.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Florida State University a constat că femeile care au consumat prune timp de un an au avut un nivel normal al densităţii osoase, comparativ cu cele care au primit mere.

„De-a lungul carierei, am testat efectele mai multor fructe, printre care smochine, curmale, căpşuni şi stafide, dar nu s-au dovedit la fel de bune pentru densitatea osoasă ca prunele”, a explicat Bahram H. Arjmandi, profesor la Florida State University.

Ajută microbiomul intestinal și reduc inflamația

Un alt studiu, din 2020, a constatat că un consum zilnic între 50 și 100 de grame de prune, timp de șase luni, a prevenit pierderea densității osoase și a scăzut semnificativ nivelurile inflamației. Echipa de cercetare presupune că prunele provoacă modificări sănătoase în microbiomul intestinal și, ulterior, reduc inflamația la nivelul colonului. Astfel de evoluții reduc probabil nivelurile de citokine proinflamatorii, precum și markerii de deteriorare oxidativă.

Uscarea prunelor proaspete îmbunătățește proprietățile nutriționale și durata de conservare a fructelor, astfel încât acesta ar putea fi un motiv pentru a alege varianta fructelor uscate.

„S-ar putea să fie nevoie să mâncați mai multe prune pentru a avea același beneficii, dar compoziția de bază va fi la fel”, spune medicul Maya Vadiveloo, scrie Verywellhealth.